Η τοπική διόγκωση στο ομφαλό, που συνδυάζεται συχνά με ήπιο ή και εντονότερο πόνο είναι τα συμπτώματα που μας οδηγούν στη διάγνωση της ομφαλοκήλης.
Πώς προκύπτει μια κήλη;

Ουσιαστικά, τμήμα του κοιλιακού τοιχώματος έχει υποστεί ρήξη και κομμάτι του εντέρου ή και άλλων κοιλιακών οργάνων (π.χ. επίπλουν) έχει περάσει από την περιοχή του ρήγματος κάνοντας την εμφάνισή του κάτω από την επιδερμίδα της κοιλιακής-ομφαλικής χώρας.
Ποιοι είναι πιο πιθανό να παρουσιάσουν ομφαλοκήλη;

• άτομα που οι συνθήκες ζωής τους προκαλούν αύξηση της ενδοκοιλιακής πίεσης όπως π.χ. παχυσαρκία, χρόνιος βήχας, δυσκοιλιότητα, εγκυμοσύνη, άρση βαρέων αντικειμένων
και σπανιότερα
• άτομα με ανατομικές διαταραχές βάσει συγγενών (εκ γενετής) παραγόντων
• άτομα με δομικές διαταραχές, όπως διαταραχή σύνθεσης – αποδόμησης του κολλαγόνου του συνδετικού ιστού

Πωςδιακρίνεται η ομφαλοκήλη;

Η κήλη μπορεί να είναι «ανατάξιμη», δηλαδή να είναι δυνατή η επαναφορά του περιεχομένου στην κοιλιά, οπότε η διόγκωση μπορεί και να εξαφανίζεται παροδικά. Κάποιες φορές μπορεί μάλιστα να είναι και ασυμπτωματική και να διαγιγνώσκεται τυχαία κατά τη διάρκεια κλινικής εξέτασης.

Συχνά όμως η ομφαλοκήλη είναι «μη ανατάξιμη», δηλαδή δεν είναι δυνατή η επαναφορά του προβάλλοντος περιεχομένου πίσω στην κοιλιά, λόγω συμφύσεων, αυξημένης μυϊκής τάσης ή και οιδήματος. Κυρίως σε αυτές τις περιπτώσεις εγκυμονεί ο σοβαρότατος κίνδυνος της απόφραξης του εντέρου (ειλεός) ή ακόμη και περίσφιξης της κήλης, μίας κατάστασης που μπορεί να οδηγήσει ραγδαία σε σοβαρή βλάβη ενδοκοιλιακών οργάνων, όπως νέκρωση και ρήξη εντέρου και περιτονίτιδα.

Η επείγουσα χειρουργική αντιμετώπιση λοιπόν σ αυτή την περίπτωση αποτελεί μονόδρομο. Διαφορετικά τίθεται σε κίνδυνο η ζωή του ασθενούς.

Ποιες είναι οι χειρουργικές επιλογές;

Ο ασθενής για την αντιμετώπιση της ομφαλοκήλης έχει τρεις χειρουργικές επιλογές. Την κλασική – ανοικτή επέμβαση μέσω τομής στην κοιλιακή χώρα υπό ραχιαία ή γενική αναισθησία. Την ελάχιστα επεμβατική ανοικτή επέμβαση με χρήση ειδικών εργαλείων μέσω μικρότερων τομών στο δέρμα συνήθως υπό τοπική αναισθησία. Και την ελάχιστα επεμβατική λαπαροσκοπική επέμβαση με χρήση ειδικών εργαλείων και κάμερας (οπτικής) μέσω μικρότερων τομών στο δέρμα υπό γενική αναισθησία

Η πιθανότητα σοβαρών επιπλοκών για τον ασθενή μετεγχειρητικά είναι εξαιρετικά μικρή, ενώ με τη χρήση της τοπικής αναισθησίας ο ασθενής επιστρέφει στο σπίτι του συνήθως την ίδια ημέρα.