Ο γενικότερα αποδεκτός ορισμός παχυσαρκίας είναι αυτός της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας που βασίζεται στο Δείκτη Μάζας Σώματος και είναι ο ακόλουθος:
• A’ Βαθμού: Υπέρβαρος (ΔΜΣ 25-29,9 kg/m2)
• Β’ Βαθμού: Παχύσαρκος (ΔΜΣ 30-3,9 kg/m2
• Γ’ Βαθμού : Κακοήθης Παχυσαρκία (ΔΜΣ 40 ≥ kg/m2)
Η παχυσαρκία είναι μια πολύ περίπλοκη νόσος και ξεπερνάει την απλή ανισορροπία μεταξύ πρόσληψης ενέργειας και ελάττωσης της κατανάλωσης ενέργειας- άσκησης. Οι παράγοντες που προκαλούν παχυσαρκία είναι: μεταβολικοί, γενετικοί, ενδοκρινικοί, ψυχολογικοί – ψυχιατρικοί. Μείζονος σημασίας, επίσης, είναι ο βαθμός άσκησης, οι διαιτητικές συνήθειες, το ιστορικό διαβήτη, η διακοπή του καπνίσματος, η εγκυμοσύνη και η εμμηνόπαυση, το ιστορικό θηλασμού. Επίσης, η φυλή, η ηλικία, και το φύλο διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο για το βαθμό της παχυσαρκία.
Η έρευνα έχει αποκαλύψει ότι ο λιπώδης ιστός είναι εξαιρετικά πολύπλοκος και μεταβολικά ενεργός και επηρεάζει τον υπόλοιπο οργανισμό με περίπλοκους ορμονικούς τρόπους. Τα ευρήματα αποδεικνύουν ότι ο κατάλογος των καινούργιων ορμονών όπως η αδιπονεκτίνη που ρυθμίζει την αντίσταση στην ινσουλίνη ή η λεπτίνη που είναι υπεύθυνη για την όρεξη, εμπλουτίζεται συνεχώς με προ-φλεγμονώδη προϊόντα και ουσίες που δρουν ως ορμόνες.
Η παχυσαρκία είναι παράγοντας κινδύνου για μια πληθώρα παθολογικών καταστάσεων διαφόρων συστημάτων του ανθρώπινου οργανισμού και δρα σε συνέργεια με άλλους παράγοντες κινδύνου αναπνευστικών, καρδιαγγειακών και άλλων παθήσεων με αποτέλεσμα την αυξημένη νοσηρότητα, θνησιμότητα ακόμα και πρόωρο θάνατο.
Όσον αφορά στις κακοήθειες έχει συσχετιστεί με καρκίνο μαστού, ενδομητρίου, προστάτη, χοληδόχου κύστεως, εντέρου, και πιθανώς πνεύμονα.
Αυξάνει επίσης τα ποσοστά των συνδρόμων αποφρακτικής άπνοιας, των λοιμώξεων, και του άσθματος. Σχετικά με το καρδιαγγειακό σύστημα, συνδέεται με αυξημένα περιστατικά υπέρτασης, πνευμονική υπέρτασης, στεφανιαίας νόσου, υπερτροφία δεξιάς καρδιάς, κ.α.
Η υπέρταση, η εμβρυική μακροσωμία και ο διαβήτης κύησης είναι κάποιες από τις παθήσεις που επηρεάζει η παχυσαρκία από το γυναικολογικό και μαιευτικό τομέα.
Λόγω παχυσαρκίας, μπορεί επίσης να προκληθούν αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια και ιδιοπαθής ενδοκράνια υπέρταση. Οι ασθενείς που εκδηλώνουν αυτά τα συμπτώματα αντιμετωπίζουν μεγάλο κίνδυνο σε περιπτώσεις χειρουργείου και επιπλοκές όπως θρόμβωση, πνευμονία, μετεγχειρητικές λοιμώξεις.
Το γαστρεντερικό σύστημα μπορεί να επηρεαστεί από παθήσεις όπως η χολοκυστίτιδα, το λιπώδες ήπαρ, η χολολιθίαση, η οισοφαγίτιδα-παλινδρόμηση, ο προδιαβήτης και ο διαβήτης τύπου 2.
Συχνές είναι επίσης σε παχύσαρκους ανθρώπους οι περιπτώσεις υπογοναδισμού σε άνδρες, οι πολυκυστικές ωοθήκες, η πρόωρη εφηβεία, και η υπογονιμότητα σε γυναίκες.
Η παχυσαρκία μπορεί να θεραπευθεί με αλλαγή του τρόπου διατροφής και αύξηση της σωματικής δραστηριότητας. Σε κάποιες περιπτώσεις είναι απαραίτητη η υποβοήθηση με φαρμακευτική αγωγή και επιπλέον σε ασθενείς με υψηλό Δείκτη Μάζας Σώματος με βαριατρική χειρουργική αντιμετώπιση. Η χειρουργική αντιμετώπιση της κακοήθους παχυσαρκίας μπορεί να γίνει με πολλούς τρόπους, όπως μπορείτε να δείτε εδώ.