«Διαφραγματοκήλη και διατροφή», ένα θέμα που απασχολεί μεγάλο μέρος του πληθυσμού, καθώς υπολογίζεται ότι περίπου το 20% των ανθρώπων μπορεί να εμφανίσει τη συγκεκριμένη μορφή κήλης. Ο Γενικός Χειρουργός Dr. Χαράλαμπος Σπυρόπουλος μας ενημερώνει.
Τι είναι ηδιαφραγματοκήλη;
Η διαφραγματοκήλη αποτελεί μία κήλη διαφορετικής μορφής από τις συνηθισμένες, η οποία εμφανίζεται εσωτερικά της κοιλίας, συνήθως ως προβολή του στομάχου εντός του θώρακα.
Η διαφραγματοκήλη συναντάται περισσότερο σε άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών και γίνεται αντιληπτή κυρίως λόγω της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης, της πιο χαρακτηριστικής ένδειξης για διαφραγματοκήλη.
Τα συμπτώματα και οι ενοχλήσεις που παρουσιάζουν οι ασθενείς εξαιτίας της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης είναι η δυσπεψία, το αίσθημα φουσκώματος, το αίσθημα καψίματος πίσω από το στέρνο, οι αναγωγές και οι έντονες ερυγές (ρέψιμο).
Διατροφικές οδηγίες για τη διαφραγματοκήλη
Οι ασθενείς που έχουν διαγνωσθεί με διαφραγματοκήλη θα πρέπει να αποφεύγουν ορισμένες τροφές και να αυξήσουν την κατανάλωση σε κάποιες άλλες, ώστε να ανακουφιστούν από τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και τα συμπτώματα που αυτή προκαλεί.
Πιο συγκεκριμένα, οι τροφές που θα πρέπει να περιορίσετε σε κατανάλωση ή και να τις αποφύγετε τελείως αν έχετε διαγνωσθεί με διαφραγματοκήλη είναι κυρίως oi ακόλουθες:
- Γαλακτοκομικά προϊόντα
- Αρτοπαρασκευάσματα
- Μπαχαρικά
- Εσπεριδοειδή
- Ντομάτα και τα προϊόντα της
- Κρεμμύδι
- Τεχνητά γλυκαντικά και ζάχαρη
- Κόκκινο κρέας
- Τηγανητά
- Αλκοόλ και αεριούχα ποτά
- Συγκεκριμένα ροφήματα
- Λιπαρά φαγητά
Εκτός από το να αποφεύγετε συγκεκριμένα τρόφιμα για να μειώσετε τα συμπτώματα της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης, μπορείτε επίσης να καταναλώνετε περισσότερες από τις τροφές που συμβάλλουν στην ουδετεροποίηση των περιττών οξέων του στομάχου.
Τέτοιες τροφές είναι:
- Μη εσπεριδοειδή (μήλο, αχλάδι κλπ)
- Φυλλώδη πράσινα λαχανικά
- Πατάτες
- Καρποί και σπόροι
- Γαλακτοκομικά φυτικής προέλευσης
- Άπαχη πρωτεΐνη
- Προβιοτικά
- Υγιή λίπη (αβοκάντο, καρύδα, ελαιόλαδο)
- Άφθονο νερό
Χειρουργική Θεραπεία Διαφραγματοκήλης
Η μακρόχρονη ύπαρξη γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης και διαφραγματοκήλης μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση σοβαρών αλλοιώσεων στο τοίχωμα του οισοφάγου που σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να εξελιχθούν σε οισοφαγικό καρκίνωμα. Εκτός από τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, άλλα σχετιζόμενα προβλήματα με τη διαφραγματοκήλη είναι η περίσφιξη και η αιμορραγία λόγω διαβρώσεων από στάση της τροφής και ελκών στο τμήμα του στομάχου που βρίσκεται εντός της κήλης.
Τα συμπτώματα της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης συνήθως βελτιώνονται με συγκεκριμένα συντηρητικά μέτρα:
- Απώλεια βάρους
- Λήψη μικρών γευμάτων
- Δίαιτα πλούσια σε πρωτεΐνες και όσο το δυνατόν χαμηλότερα λιπαρά
- Τελευταίο γεύμα 3 με 4 ώρες πριν τον ύπνο
- Χρήση φαρμακευτικής αγωγής που μειώνει την παραγωγή γαστρικού οξέος
Η πλειοψηφία ωστόσο των περιπτώσεων με συνυπάρχουσα κλινικά σημαντική διαφραγματοκήλη απαιτούν χειρουργική αντιμετώπιση. Η αποκατάσταση της διαφραγματοκήλης διενεργείται λαπαροσκοπικά ενώ συγχρόνως πραγματοποιείται συνήθως και κάποια τεχνική αντιμετώπισης και της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης, ώστε να δοθεί οριστική λύση. Η νοσηλεία είναι βραχεία και ο ασθενής επιστρέφει ταχέως στις δραστηριότητές του, λαμβάνοντας ειδικό διαιτολόγιο για ένα μικρό χρονικό διάστημα.