H οδοντίατρος Dr. Μέλπω Μαρκάκη μας απαντάει αν θα πρέπει να φτιάξουμε να χαλασμένα δόντια στα παιδιά ή να περιμένουμε μέχρι να βγάλει τα νέα.

ΠΡΩΤΟΝ: Θα γλιτώσει το παιδί από κάποιους δυνατούς πόνους που μπορεί να συνοδεύουν το επόμενο στάδιο της οδοντικής βλάβης. Αν η ζημιά εξελιχτεί μπορεί να δημιουργήσει φλεγμονή στους οδοντικούς και περιοδοντικούς ιστούς, να αναπτύξει απόστημα συνοδευόμενο από πυρετό. Αυτό θα μας αναγκάσει να χορηγήσουμε φάρμακα στο παιδί και στην χειρότερη περίπτωση μπορεί να χρειαστεί πρόωρη εξαγωγή του υπεύθυνου δοντιού, κατάσταση ακόμα πιο δύσκολη για το μικρό μας ασθενή.

ΔΕΥΤΕΡΟΝ: Αν υπάρχουν κάποια χαλασμένα δόντια, το παιδί μπορεί να δυσκολεύεται στη μάσηση ορισμένων πιο σκληρών τροφών και να τις αποφεύγει επηρεάζοντας το διατροφολόγιο του με άμεσες συνέπειες στην ομαλή και φυσιολογική ανάπτυξή του σ´ αυτήν την ευαίσθητη ηλικία.

ΤΡΙΤΟΝ: Τα παιδικά δόντια εκτός από τη μασητική λειτουργία εξυπηρετούν έναν πολύ σημαντικό σκοπό. Διατηρούν την επάρκεια του χώρου στη γνάθο για να ανατείλουν τα μόνιμα δόντια σε σωστή θέση και σχέση μεταξύ τους. Οι γονείς καλό είναι να γνωρίζουν ότι τα πρώτα μόνιμα δόντια των παιδιών ανατέλλουν πίσω από τα τελευταία νεογιλά πριν ακόμα κουνηθούν και πέσουν τα πρώτα. Η πρόωρη απώλεια των παιδικών δοντιών επιτρέπει την άτακτη ανατολή των μονίμων δοντιών και την εμφάνιση ορθοδοντικών προβλημάτων ( συνωστισμός δοντιών, κακή αισθητική στην πρόσθια περιοχή που μπορεί να εγείρει ψυχολογικό πρόβλημα, δυσκολία στον καθαρισμό των δοντιών με αποτέλεσμα να χαλάνε ευκολότερα τα μόνιμα δόντια).

Όλα αυτά μπορούν να αποφευχθούν με την έγκαιρη προσέλευση για έλεγχο και πρόληψη που σε αυτή την ηλικία περιλαμβάνει την φθορίωση των δοντιών και την προληπτική κάλυψη των οπών και σχισμών της μασητικής επιφάνειας των πρώτων γομφίων. Διασφαλίζεται έτσι η υγεία των οδοντικών ιστών σε ποσοστό 98%. Καλό είναι το καθημερινό βούρτσισμα να συνδυάζεται και με ένα φθοριούχο στοματικό διάλυμα.

Διαβάστε περισσότερες πληροφορίες στο Οδοντιατρείο Smileforyou.gr