Οι μηνίσκοι είναι ινοχονδρικές κατασκευές, σε σχήμα μισοφέγγαρου, που βρίσκονται στα γόνατά μας και παρεμβάλλονται μεταξύ των οστών της κνήμης και του μοιριαίου. Κάθε γόνατο του ανθρώπου έχει δύο μηνίσκους: τον έσω και τον έξω. Η μεγάλη τους σημασία στην ανθρώπινη κίνηση έγκειται στο ότι ομαλοποιούν τις αρθρούμενες επιφάνειες του μηριαίου οστού και της κνήμης, λειτουργώντας σαν σταθεροποιητές της κίνησης, ενώ ταυτόχρονα μοιράζουν ομαλά και ισομερώς τα φορτία του σώματος σε όλη την επιφάνεια του γόνατος, περιορίζοντας την τριβή.
Τι μπορεί να οδηγήσει σε ρήξη μηνίσκου;
Η ρήξη μηνίσκου μπορεί να συμβεί σε όλα τα στάδια της ζωής του ανθρώπου και σε κάθε ηλικία μπορεί να προκληθεί για διαφορετικούς λόγους.
Αρχικά, σε νεαρή ηλικία, και κατά κύριο λόγο στους νέους ενήλικες, είναι συνήθης η τραυματική ρήξη μηνίσκου. Αυτή προκαλείται λόγω κάκωσης, μετά από άσκηση δυνάμεων έμμεσης βίας και κυρίως στροφικής καταπόνησης. Ομάδες ανθρώπων που είναι επιρρεπείς σε αυτόν τον τύπο ρήξης είναι οι αθλητές και οι χορευτές.
Σε μεγαλύτερες ηλικίες, εμφανίζεται πιο συχνά η εκφυλιστική ρήξη μηνίσκου. Αυτή είναι αποτέλεσμα της φυσιολογικής γήρανσης του μηνίσκου στην οποία παίζουν πρωταρχικό ρόλο τα φορτία που «σηκώνει» καθημερινά το γόνατο (όπως το σωματικό βάρος). Πολλές φορές μια απλή κίνηση, όπως π.χ. ένα βαθύ κάθισμα ή κατέβασμα από σκαλοπάτια, είναι αρκετή για να σχιστεί ο εκφυλισμένος μηνίσκος. Συνήθως, οι ασθενείς με εκφυλιστική ρήξη μηνίσκου είναι άνω των 60 ετών.
Πότε είναι αναγκαίο να επισκεφθείς τον ορθοπαιδικό σου;
Σε περίπτωση ρήξης μηνίσκου, ο ασθενής έχει συνήθως υποστεί κάποιον τραυματισμό και αισθάνεται οξύ πόνο στο γόνατο του ,κατά την βάδιση και κυρίως κατά την αλλαγή κατεύθυνσης. Ακόμη, κάποιες φορές, παρατηρείται οίδημα (πρήξιμο) στο γόνατο, το οποίο γεμίζει με ένα υγρό, το ύδραρθρο. Σε μερικές περιπτώσεις, και ειδικά στον εκφυλιστικό τύπο της ρήξης μηνίσκου, είναι δυνατόν να μπλοκάρει το γόνατο και να είναι αδύνατη οποιαδήποτε κίνηση λυγίσματος ή τεντώματος της άρθρωσης, γεγονός που επιβάλει την επίσκεψη και την εξέταση από έναν ορθοπαιδικό χειρουργό.
Ποια είναι η πιο αποτελεσματική μέθοδος αντιμετώπισης;
Η θεραπεία των ρήξεων μηνίσκου γίνεται χειρουργικά, με την μέθοδο της αρθροσκόπησης. Η αρθροσκόπηση του γόνατος είναι απαραίτητη, ειδικά, όταν τα συμπτώματα είναι έντονα, ο μηνίσκος μπλοκάρει το γόνατο και υπάρχει υποτροπιάζον ύδραρθρο. Η μέθοδος της αρθροσκόπησης απαιτεί 2 μόνο τομές του δέρματος, μήκους 1 περίπου εκατοστού η καθεμιά, στο μπροστινό μέρος του γόνατος. Από τη μια οπή ο ορθοπαιδικός χειρουργός τοποθετεί μια ειδική κάμερα (το αρθροσκόπιο), ώστε να εξετάσει τι συμβαίνει μέσα στην άρθρωση και μέσω της δεύτερης οπής τοποθετεί ειδικά μικροσκοπικά εργαλεία με σκοπό την επιδιόρθωση της υπάρχουσας ρήξης. Με την μέθοδο της αρθροσκόπησης γονάτου, σκοπός του ορθοπαιδικού είναι να αφαιρέσει μόνο το κατεστραμμένο κομμάτι του μηνίσκου και να ομαλοποιηθεί η υπόλοιπη επιφάνεια που απομένει σταθερή στην άρθρωση του γόνατος. Στις περιπτώσεις νέων ασθενών με πρόσφατες ρήξεις που εντοπίζονται στην περιβάλλουσα περιοχή του μηνίσκου (εκεί δηλαδή όπου υπάρχει δυνατότητα επούλωσης του μηνίσκου λόγω αυξημένης αγγείωσης) γίνεται προσπάθεια συρραφής και διάσωσης του μηνίσκου με την ίδια αρθροσκοπική μέθοδο. Μετά την αρθροσκοπική αποκατάσταση των ρήξεων του μηνίσκου, δεν απαιτείται η νοσηλεία του ασθενή. Ο ασθενής μπορεί να ξεκινήσει να βαδίζει κανονικά, εφαρμόζοντας παράλληλα κάποιο πρόγραμμα μυϊκής ενδυνάμωσης του γόνατος.