Το ισχίο που αποτελεί τη μεγαλύτερη άρθρωση στον ανθρώπινο σκελετό βρίσκεται ανάμεσα στη λεκάνη και στο πόδι και στηρίζει το σώμα. Χρησιμοποιούμε το ισχίο μας για περπάτημα, περιστροφή και κάμψη του ποδιού ενώ αυτό υπόκειται σε φορτία σχεδόν σε όλες τις κινήσεις.
H χειρουργική επέμβαση αντικατάστασης ισχίου είναι μια διαδικασία κατά την οποία ο γιατρός αντικαθιστά μια επώδυνη άρθρωση λόγω αρθρίτιδας με μια τεχνητή άρθρωση. Αυτή αποτελείτε από κράματα μετάλλων που είναι αφενός μεγάλης αντοχής και αφετέρου «φιλικά» με τον οργανισμό. Ανάμεσα σε αυτά παρεμβάλλεται κάποιο υλικό από πολυαιθυλένιο (πλαστικό) ή από κεραμικό για να μειώνεται η τριβή και κατ’ επέκταση η φθορά των μεταλλικών στοιχείων. Η επέμβαση αυτή πραγματοποιείται συνήθως όταν όλες οι άλλες επιλογές θεραπείας έχουν αποτύχει να παρέχουν επαρκή ανακούφιση από τον πόνο με σκοπό να ανακουφίσει μια επώδυνη άρθρωση, καθιστώντας την κίνηση ευκολότερη.
Η χειρουργική επέμβαση αντικατάστασης ισχίου πραγματοποιείται σήμερα χρησιμοποιώντας τεχνικές ελάχιστης επεμβατικότητας (Minimal Invasive Surgery).
Τα εμφυτεύματα είναι σχεδιασμένα με τέτοιον τρόπο ώστε να αποκαθιστούν τη λειτουργικότητα του ατόμου και να ελαχιστοποιούν τις ενοχλήσεις. Με αυτόν τον τρόπο επιτρέπουν την επιστροφή του ατόμου σε έναν πιο δραστήριο τρόπο ζωής.
Η κίνηση/άσκηση είναι το πιο σημαντικό μέλημα του ασθενούς μετά από μία ολική αρθροπλαστική ισχίου. Η ομαλή ανάρρωση εξαρτάται από το κατά πόσο ο ασθενής ακολουθεί το καθορισμένο μετεγχειρητικό πρόγραμμα. Αυτό του επιτρέπει την επιστροφή στην φυσιολογική δραστηριότητα μέσα σε μερικές εβδομάδες από την επέμβαση.