Τι είναι η παρωτίδα?
Η παρωτίδα είναι μια κατηγορία σιελογόνων αδένων στο πρόσωπο. Υπάρχει ένας αδένας σε κάθε μεριά του προσώπου. Πιο συγκεκριμένα, βρίσκονται μπροστά από το πτερύγιο του αυτιού μεταξύ δέρματος και μασητήρα. Η λειτουργία τους όπως υποδηλώνει και η κατηγορία στην οποία ανήκουν είναι η παραγωγή σιέλου ή αλλιώς σάλιου.
Η λειτουργική αποστολή του σάλιου είναι μείζονος σημασίας καθώς διευκολύνει την μάσηση, την κατάποση και την ομιλία. Επιπροσθέτως, λειτουργεί ως προστατευτικός παράγοντας σε παθήσεις της στοματικής κοιλότητας όπως η τερηδόνα, η περιοδοντίτιδα κ.α. Ο σίελος αποτελεί επίσης μέρος της άμυνας του οργανισμού λόγω των αντισωμάτων που διαθέτει. Τέλος έχει σημαντικό ρόλο όσον αφορά τη γεύση καθώς βοηθάει στη διατήρηση της λειτουργικής ακεραιότητας των γευστικών καλύκων.
Διάγνωση όγκου παρωτίδας
Η εμφάνιση μιας διόγκωσης στην περιοχή της κάτω γνάθου ή στην περιοχή μπροστά και κάτω από το πτερύγιο του αυτιού μπορεί να υποδηλώνει όγκο της παρωτίδας. Η διάγνωση μπορεί να γίνει μέσω αναρροφητικής βιοψίας με λεπτή βελόνα (FNA) ή με ιστολογική εξέταση μετά την χειρουργική αφαίρεσή του. Οι περισσότεροι όγκοι της παρωτίδας (σε ποσοστό μεγαλύτερο του 80%) είναι καλοήθης χωρίς ωστόσο να αποκλείεται η περίπτωση κακοήθειας. Σε κάθε περίπτωση συστήνεται η αφαίρεση τους διότι ο όγκος συνεχίζει να μεγαλώνει και μπορεί να εξελιχθεί σε κακοήθης (καρκίνος).
Συμπτώματα
Η διόγκωση της παρωτίδας προκαλεί τοπικό πόνο, δυσκολία στην κατάποση και στο άνοιγμα του στόματος. Επιπλέον, μπορεί να εμφανίσει ξηροστομία, πονοκέφαλο ακόμα και πυρετό. Συνεπώς, εάν ο ασθενής παρατηρήσει κάποιο πρήξιμο στην περιοχή γύρω από την παρωτίδα θα πρέπει να απευθυνθεί σε Ωτορινολαρυγγολόγο προκειμένου να γίνει διάγνωση. Καλό είναι να διαγιγνώσκονται όσο το δυνατόν ταχύτερα καθώς βρίσκονται κοντά στο προσωπικό νεύρο, τον φάρυγγα και τους λεμφαδένες του τραχήλου. Μια έγκαιρη διάγνωση αποτρέπει τις μεταστάσεις σε επικίνδυνα σημεία.
Αντιμετώπιση – Παρωτιδεκτομή
Παρωτιδεκτομή ονομάζεται η χειρουργική επέμβαση αφαίρεσης όλης ή μέρους της παρωτίδας μαζί με τον όγκο. Η επέμβαση διεξάγεται με γενική αναισθησία και διαρκεί περίπου δύο ώρες. Η μετεγχειρητική παρακολούθηση και φροντίδα είναι βασική και περιλαμβάνει τον έλεγχο της λειτουργίας του προσωπικού νεύρου, την αποφυγή δημιουργίας αιματώματος στην περιοχή, την αποφυγή δημιουργίας κύστης λόγω διαρροής σάλιου από την παρωτίδα κ.α.