Βράγχος Φωνής ονομάζουμε την αλλοίωση της φωνής η οποία προκαλείται από παθολογίες που μπορεί να εντοπίζονται στις γνήσιες φωνητικές χορδές ή και σε άλλες περιοχές του λάρυγγα.

Πολύ συχνή αιτία βραχνής φωνής είναι προβλήματα στο στομάχι και τον οισοφάγο, με τη μορφή της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης. Αυτή προκαλεί βραχνάδα, κυρίως τις πρωινές ώρες, ερεθιστικό βήχα και αίσθημα κόμπου στο λαιμό, κάποιες φορές μάλιστα μπορεί να συνοδεύεται από καούρες, ξινίλες, βάρος πίσω από το στήθος.

Το κοινό κρυολόγημα επίσης συχνά συνοδεύεται συνήθως από βραχνάδα. Στην περίπτωση αυτή δεν χρειάζεται να κάνουμε κάτι περισσότερο από το να πίνουμε πολλά υγρά σε φυσιολογική θερμοκρασία, να αποφεύγουμε να μιλάμε πολύ ή να μιλάμε πιο δυνατά, αλλά και να αποφεύγουμε για την περίοδο του κρυολογήματος το κάπνισμα και το αλκοόλ. Πολυποειδείς εκφυλίσεις ή όζοι( ‘κομβία’)των γνήσιων φωνητικών χορδών είναι μία ακόμη αιτία βραχνάδας.

Η αντιμετώπιση του προβλήματος μπορεί να είναι αναλόγως της αιτιολογίας μπορεί να είναι συντηρητική ή χειρουργική ανάλογα με την αιτία του, και σε ορισμένες περιπτώσεις (δυσφωνία) μπορεί να είναι σκόπιμη και η συμβολή του λογοθεραπευτή.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε όμως ότι ένα από τα σημαντικότερα αίτια που προκαλεί βράγχος φωνής είναι ο καρκίνος του λάρυγγα. Δυστυχώς πολλές φορές η διάγνωση του καρκίνου γίνεται καθυστερημένα, αυτό οφείλεται στο ότι στα πρώτα συμπτώματα της ασθένειας μπορεί να μην συμπεριλαμβάνεται η βραχνάδα.

Όταν κάποιος έχει βραχνάδα περισσότερες από 15 – 20 μέρες και δεν έχει άλλες ενδείξεις λοίμωξης στο αναπνευστικό, είναι απαραίτητο να επισκεφτεί τον ιατρό ωτορινολαρυγγολόγο και να υποβληθεί προληπτικά σε πλήρη ωτορινολαρυγγολογικό έλεγχο που περιλαμβάνει ενδοσκόπηση ρινός – φάρυγγος – λάρυγγος, έλεγχο ακοής και στροβοσκόπηση για πληρέστερο έλεγχο των φωνητικών χορδών.

Επειδή ο καρκίνος του λάρυγγα στα αρχικά του στάδια έχει λίγες ή καθόλου εκδηλώσεις, οι καπνιστές, που παρουσιάζουν μεγάλο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο, θα πρέπει προληπτικά και σε ετήσια βάση να εξετάζονται από ωτορινολαρυγγολόγο.

Αν υπάρχει υποψία για κακοήθεια, θα πρέπει ο ασθενής να υποβληθεί σε μικρολαρυγγοσκόπηση και λήψη ιστού για βιοψία ή πλήρη αφαίρεση της βλάβης.

Ο ασθενής που παραπέμπεται για πλήρη ωτορινολαρυγγολογικό έλεγχο κεφαλής και τραχήλου, με την τεχνολογία που διαθέτουμε σήμερα θα εξασφαλίσει την έγκαιρη και σωστή διάγνωση.