Η ολική αρθροπλαστική του γόνατος αποτελεί ένα από τα περισσότερο αποτελεσματικά χειρουργεία της μοντέρνας ορθοπαιδικής. Κάθε χρόνο στις ΗΠΑ πραγματοποιούνται περί τις 430.000 και μέχρι το 2030 το νούμερο αυτό αναμένεται να υπερδιπλασιαστεί. Οι σύγχρονες εξελίξεις στη χειρουργική του γόνατος είναι ραγδαίες και αποσκοπούν

✓ Στη μείωση του μετεγχειρητικού πόνου του ασθενούς
✓ Στη μείωση του χειρουργικού τραύματος
✓ Στην ταχύτερη επάνοδο στις καθημερινές του δραστηριότητες
✓ Στη βελτίωση της λειτουργικότητας του γόνατος
✓ Στην ελαχιστοποίηση της φθοράς των υλικών κι επομένως στην παρατεταμένη χρήση των προθέσεων, χωρίς να υπάρχει ανάγκη αντικατάστασής τους

Με αυτό τον προσανατολισμό ο ορθοπαιδικός χειρουργός και Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών Βασίλειος Ι. Σακελλαρίου εξιδεικεύθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής στην τεχνική ελάχιστης επεμβατικότητος του γόνατος (minimally invasive surgery – MIS) καθώς και στην εφαρμογή των υλικών με την καθοδήγηση ηλεκτρονικού υπολογιστή (navigated surgery) και ειδικού ρομποτικού βραχίονα (robot assisted surgery – Makoplasty).

Μια επιπλέον εξέλιξη στη χειρουργική γόνατος είναι αυτή κατά την οποία γίνεται χρήση ειδικών εξατομικευμένων εργαλείων μιας χρήσεως, τα οποία είναι φτιαγμένα επακριβώς για την άρθρωση του κάθε ασθενούς που πρόκειται να υποβληθεί σε χειρουργείο. Με αλλά λόγια, τα εργαλεία αυτά είναι «κομμένα και ραμμένα» στα ιδιαίτερα ανατομικά χαρακτηριστικά του κάθε ασθενούς. Η εν λόγω τεχνική ονομάζεται PSI μέσω της οποίας επιτυγχάνεται τεχνική ελάχιστης επεμβατικότητος χωρίς να χρειάζεται να γίνουν μετρήσεις κατά τη διάρκεια του χειρουργείου.

Οι τεχνικές MIS και PSI σε συνδυασμό και με νέα πρωτόκολλα αναισθησίας, αναλγησίας, φυσικοθεραπείας και ταχείας ανάρρωσης (rapid recovery-fast track) έχουν ως αποτέλεσμα:

✓ Μικρότερη χειρουργική τομή
✓ Μειωμένη απώλεια αίματος με συνέπεια, σε πολλές περιπτώσεις, να μην χρειάζεται καθόλου μετάγγιση αίματος
✓ Πολύ λιγότερος μετεγχειρητικός πόνος
✓ Άμεση κινητοποίηση του ασθενούς (ο ασθενής σηκώνεται να βαδίσει, τις περισσότερες φορές, την ίδια μέρα του χειρουργείου, μειώνοντας κατά συνέπεια σημαντικά τον κίνδυνο επιπλοκών (θρομβώσεις φλεβών κάτω άκρων λόγω ακινησίας)
✓ Σημαντικά μειωμένη διάρκεια παραμονής στο νοσοκομείο
✓ Ταχεία επάνοδο του ασθενούς στην καθημερινότητά του έχοντας πλήρη αυτονομία και χωρίς να εξαρτάται από την άμεση υποστήριξη του οικογενειακού του περιβάλλοντος

Οι τεχνικές ελάχιστης επεμβατικότητος μαζί με τα πρωτόκολλα γρήγορης αποθεραπείας χρησιμοποιούνται ήδη σε 160 νοσοκομεία της Ευρώπης. Ο ορθοπαιδικός χειρουργός Βασίλειος Ι. Σακελλαρίου έχει εξειδικευθεί στο νοσοκομείο Hospital for Special Surgery, New York, το οποίο έχει βραβευθεί ως το καλύτερο νοσοκομείο για ορθοπαιδικές επεμβάσεις για τα 3 συνεχόμενα έτη 2011-2014 από το US News.