Η ρήξη μηνίσκου αποτελεί μία από τις πιο συχνές κακώσεις του γόνατος, τόσο σε αθλητές όσο και σε ανθρώπους της καθημερινότητας. Οι μηνίσκοι έχουν ημισεληνοειδές σχήμα, ινοχόνδρινη σύσταση και έχουν σκοπό να απορροφούν τους κραδασμούς που αναπτύσσονται στην άρθρωση του γόνατος.

Ρήξη μηνίσκου μπορεί να προκληθεί μετά από κάποιον στροφικό τραυματισμό. Η βία που χρειάζεται μπορεί να είναι μικρότερη στις περιπτώσεις που υπάρχει εκφύλιση των ιστών.

O πόνος και η δυσκολία στις κινήσεις κάμψης ή έκτασης είναι τα συμπτώματα της πάθησης.

Μπορεί να συνυπάρχει οίδημα ή αδυναμία τεντώματος ή κλεισίματος της άρθρωσης. Η κλινική εξέταση και το ιστορικό θέτουν την υποψία και ο ακτινολογικός έλεγχος επιβεβαιώνει την διάγνωση. Για την λύση του προβλήματος, στις περιπτώσεις που η συντηρητική αγωγή δεν έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα, πραγματοποιείται αρθροσκόπηση.

Εκτός από την ύφεση του άλγους, με την μέθοδο αυτή αποφεύγεται η περαιτέρω φθορά του αρθρικού χόνδρου και η περαιτέρω επέκταση της ρήξης.

Κατά την αρθροσκόπηση πραγματοποιείται:

  1. Μερική Μηνισκεκτομή: Πρόκειται για την αφαίρεση μόνο του κατεστραμμένου τμήματος του μηνίσκου μέχρι τα όρια του υγιούς ιστού και η ομαλοποίηση του.
  2. Συρραφή του μηνίσκου: Πρόκειται για την αποκατάσταση της συνέχειας του ραγέντος τμήματος εφόσον η ηλικία του ασθενούς, η κατάσταση του μηνίσκου και το είδος της ρήξης το επιτρέπουν.

Οι παραπάνω τεχνικές πραγματοποιούνται χωρίς να χρειάζεται νοσηλεία. Ο ασθενής φεύγει από το νοσοκομείο λίγες ώρες μετά την επέμβαση.

Η επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες είναι άμεση ενώ η επιστροφή σε αθλητική δραστηριότητα γίνεται μετά από 6 εβδομάδες στην πρώτη περίπτωση και 12 εβδομάδες στην δεύτερη.