Σε οποιαδήποτε ηλικία, η αιτία ενός πονοκεφάλου δυνατόν να εντοπίζεται στα μάτια. Οι συχνότερες παθήσεις που οδηγούν σε πονοκέφαλο είναι:

1. Διαθλαστικές ανωμαλίες όπως μυωπία, υπερμετρωπία, αστιγματισμός και πρεσβυωπία. Το μάτι με τη βοήθεια των μυών του προσπαθεί να εξασφαλίσει ευκρινέστερη όραση προκαλώντας πονοκέφαλο.

2. Το γλαύκωμα (αυξημένη πίεση του ματιού) μπορεί επίσης να προκαλέσει πονοκέφαλο. Στην περίπτωση μάλιστα του οξέος γλαυκώματος όπου οι τιμές της πίεσης είναι πολύ υψηλές, ο πόνος στο μάτι είναι πολύ έντονος με επέκταση στο μέτωπο.

3. Το οίδημα οπτικής θηλής. Παθολογικές καταστάσεις στον εγκέφαλο όπως όγκοι, ανευρύσματα, αιμορραγίες, οίδημα εγκεφάλου ποικίλης αιτιολογίας οδηγούν σε αυξημένη ενδοκράνια πίεση και οίδημα οπτικής θηλής με συνοδά συμπτώματα πονοκέφαλο, θολή όραση, διπλωπία, εμετό ή και μόνιμη απώλεια όρασης.

ΗΜΙΚΡΑΝΙΑ ΚΑΙ ΟΦΘΑΛΜΟΣ

Η ημικρανία είναι ο πιο συχνός τύπος περιοδικού πονοκεφάλου. Ο εντοπισμός της είναι ετερόπλευρος στην τυπική του μορφή μπορεί όμως να είναι και αμφοτερόπλευρος. Πολλές φορές ο πόνος εντοπίζεται οπισθοβολβικά και στα δύο μάτια με τους ασθενείς χαρακτηριστικά να αναφέρουν ότι πονάνε βαθιά στα μάτια τους.

Η αύρα της ημικρανίας όπως λέγεται είναι οπτικά φαινόμενα που προηγούνται της ημικρανίας όπως φωτεινές γραμμές, λάμψεις, φωτάκια, νερά που τρέχουν. Επίσης μπορεί να είναι διαταραχές οπτικού πεδίου με αποτέλεσμα ο ασθενής να αναφέρει ότι βλέπει τα αντικείμενα και τα πρόσωπα μισά. Κάτι άλλο που παρατηρείται σε λιγότερες περιπτώσεις είναι η αμφιβληστροειδική ημικρανία όπου έχουμε ξαφνική απώλεια της όρασης. Ο πονοκέφαλος συνήθως ακολουθεί την αύρα αλλά είναι δυνατόν να προηγείται η να συμβαίνει ταυτόχρονα. Μπορεί επίσης να υπάρχει ημικρανιακή αύρα χωρίς να υπάρχει πονοκέφαλος. Τα συμπτώματα της αύρας είναι τρομαχτικά όταν τα βιώνει ο ασθενής αλλά είναι αβλαβή.

Εκλυτικά αίτια της ημικρανίας μπορεί να είναι η εγκυμοσύνη, ορμονικά σκευάσματα, η έμμηνος ρύση, εμμηνόπαυση, ψυχικό stress, υπερκόπωση, έντονα φώτα, φαγητά που περιέχουν τυραμίνη και φαινυλαλανίνη (σοκολάτες, κρασιά, τυριά), η έκθεση στον ήλιο, ακατάστατα γεύματα, λάθος νούμερο στα γυαλιά μας. Σε όλες τις περιπτώσεις όπου έχουμε παρόμοια συμπτώματα είναι απαραίτητος ένας οφθαλμολογικός και νευρολογικός έλεγχος. Ο ιατρός θα κρίνει αν χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση με αξονική και μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου για αποκλεισμό νευρολογικών παθήσεων που ευθύνονται για την κατάσταση.