Τι είναι οι ραγάδες;

Οι ραγάδες είναι δερματικές ουλές που δημιουργούνται στο σώμα μας και παρ’ όλο που δεν είναι επικίνδυνες για την υγεία μας, πολλές φορές επηρεάζουν την ψυχολογία μας. Είναι αποτέλεσμα απότομων διατάσεων του δέρματος μας, όπου μειώνεται το κολλαγόνο και χάνεται η ελαστικότητα.

Συνήθως οφείλονται σε αυξομειώσεις του βάρους ή του ύψους σε παχύσαρκα άτομα, σε εφήβους αλλά και σε γυναίκες που εγκυμονούν. Επίσης, μπορεί να είναι κληρονομικές ή να προκληθούν από ορμονικές διαταραχές.

Οι ραγάδες είναι συμμετρικές, συνήθως με γραμμοειδή διάταξη και όταν πρωτοεμφανιστούν έχουν ένα ροζ ή έντονο μωβ χρώμα. Τότε είναι και η καταλληλότερη περίοδος για να αντιμετωπιστούν, καθώς το δέρμα δεν έχει χάσει ακόμη το χρώμα του. Μετά την πάροδο του χρόνου παίρνουν ένα πιο λευκό χρώμα, το οποίο συνήθως είναι έναν τόνο πιο ανοιχτό από το χρώμα του δέρματος μας.

Εμφανίζονται σε πολλά σημεία του σώματος όπως είναι η κοιλιά, οι γοφοί, το εσωτερικό των μηρών, οι μαστοί αλλά και τα μπράτσα, αναλόγως τον λόγο για τον οποίο προκλήθηκαν.

Τρόποι πρόληψης

Οι ραγάδες αποτελούν μόνιμες αλλαγές στο σώμα, οι οποίες δεν εξαφανίζονται ποτέ ολοκληρωτικά. Παρακάτω, σας παρουσιάζουμε του βασικούς τρόπους πρόληψης:

  • Προσέξτε τις απότομες αλλαγές στο βάρος σας. Οι εξαντλητικές δίαιτες, όχι μόνο κάνουν κακό στην υγεία και τον μεταβολισμό σας αλλά και στο σώμα σας. Προσπαθήστε να διατηρείτε το βάρος σας στα ίδια επίπεδα και να γυμνάζεστε σε τακτική βάση.
  • Εντάξτε στο διατροφολόγιό σας βιταμίνες με αντιοξειδωτικές δράσεις που ενισχύουν την παραγωγή των κυττάρων και βοηθούν στην ανάπλαση του δέρματος.
  • Πίνετε αρκετό νερό και προλάβετε την αφυδάτωση του δέρματος σας.
  • Αν είστε εγκυμονούσα γυναίκα, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας, ώστε να μην υπάρξει απότομη αύξηση του βάρους σας.
  • Βρείτε στην αγορά ειδικές κρέμες πρόληψης και αντιμετώπισης των ραγάδων.

Extra Συμβουλή: Αγαπήστε τα σημάδια σας. Κανείς άνθρωπος δεν είναι πιο ελκυστικός από αυτόν που αγαπάει τα σημάδια και το σώμα του σε κάθε μορφή του!