Η κύστη κόκκυγος, είναι μια χρόνια φλεγμονή του δέρματος και του υποδόριου χώρου της περιοχής ανάμεσα στους γλουτούς, την ονομαζόμενη μεσογλουτιαία πτυχή. Με απλά λόγια, η κύστη του κόκκυγα δημιουργείται από την διείσδυση τριχών μέσα στο δέρμα, αλλά και από νεκρά κύτταρα του δέρματος και βακτήρια τα οποία παγιδεύονται στους πόρους. Το σημείο στο οποίο συγκεντρώνονται είναι το τελείωμα της σπονδυλικής στήλης. Εκεί, σχηματίζουν έναν “κόλπο”, που καθώς μεγαλώνει, δημιουργεί απόστημα.

Η κύστη κόκκυγος εμφανίζεται πιο συχνά στους άνδρες και παρατηρείται έξαρση κατά τη νεαρή τους ηλικία, μεταξύ 16 και 25 ετών. Μπορεί βέβαια να εμφανιστεί και αργότερα, στην ηλικία των 40 ετών. Αυξημένο κίνδυνο παρουσιάζουν τα παχύσαρκα και δασύτριχα άτομα καθώς και όσοι ακολουθούν καθιστικό τρόπο ζωής.

Κύστη κόκκυγος – Συμπτώματα

Στην πάθηση αυτή συναντώνται δύο μορφές: η χρόνια κύστη κόκκυγος και η οξεία κύστη κόκκυγος.

Στη χρόνια κύστη κόκκυγος, η κύστη υφίσταται καιρό, με το φλεγμονώδες υγρό να βρίσκει διέξοδο προς το δέρμα, μέσω των λεγόμενων «συριγγίων» τα οποία καταλήγουν σε μικρές τρυπούλες στο δέρμα. Η μορφή αυτή είναι ασυμπτωματική και αποτελεί σύνηθες φαινόμενο οι ασθενείς να μη γνωρίζουν καν ότι νοσούν.

Με την οξεία κύστη κόκκυγος, οι ασθενείς παρουσιάζουν ένα επεισόδιο οξέως αποστήματος με βασικά συμπτώματα τα εξής:

  • Ερυθρότητα & διόγκωση στον κόκκυγα
  • Επώδυνη φλεγμονώδη μάζα στη μεσογλουτιαία περιοχή
  • Έντονος πόνος & ενόχληση στη μέση
  • Φαγούρα
  • Ορώδες υγρό με αίμα ή πύον και έντονη άσχημη οσμή
  • Πυρετός, ναυτία
  • Καταβολή του οργανισμού

Θεραπεία

H θεραπεία της κύστης κόκκυγος εξαρτάται από την κατάσταση της νόσου, ενώ οι μέθοδοι αντιμετώπισής της ποικίλλουν.

Τομή και αποστράγγιση

Σε περίπτωση οξέως αποστήματος, ο θεράπων ιατρός πραγματοποιεί τοπική αναισθησία με διάνοιξη και παροχέτευση. Έτσι, απελευθερώνεται το πύον και ελαττώνεται η φλεγμονή, ενώ ανακουφίζει από τον πόνο. Παράλληλα, αφαιρούνται οι τρίχες ενώ η πληγή μένει ανοιχτή. Ο θεράπων ιατρός γεμίζει την πληγή με γάζες. Η διαδικασία είναι απλή, αλλά δεν αντιμετωπίζει την κύστη συνολικά, ενώ ο ασθενής πρέπει να αλλάζει τις γάζες τακτικά με την επούλωση της κύστης να διαρκεί έως και 3 εβδομάδες.

Χειρουργική Επέμβαση

Μία χρόνια κύστη κόκκυγος θεραπεύεται μόνο με χειρουργική επέμβαση, με σκοπό την πλήρη αφαίρεση της κύστης μαζί με τα συρίγγια. Μόνο έτσι διασφαλίζεται ένα χαμηλό ποσοστό υποτροπής. Η χειρουργική μέθοδος μπορεί να είναι:

  • Ανοιχτή (χωρίς ράμματα), με περισσότερες μετεγχειρητικές διαδικασίες αλλά χαμηλά ποσοστά υποτροπής.
  • Κλειστή (με ράμματα), με ελάχιστες μετεγχειρητικές διαδικασίες αλλά με αυξημένο ποσοστό επιπλοκών.

Ενδοσκοπική Θεραπεία

Η ενδοσκοπική θεραπεία είναι μια αποτελεσματική και ανώδυνη μέθοδος. Πραγματοποιείται με το συριγγοσκόπιο VAAFT και με μια μικροκάμερα, μέσω της οποίας οι θεράποντες ιατροί χαρτογραφούν το πρόβλημα. Γίνεται επίσης και χρήση laser ή RF με το οποίο αποστειρώνουν την περιοχή και συγκλείουν τα συρίγγια με φωτοπηξία. Η διαδικασία ολοκληρώνεται αναίμακτα και χωρίς πληγές μέσα σε μόλις 15 με 20 λεπτά.