Η ραγάδα πρωκτού ή δακτυλίου είναι ένα μικρό σχίσιμο στον λεπτό ιστό (βλεννογόνο), στο εσωτερικό του πρωκτικού σωλήνα. Αν η πληγή είναι βαθιά, μπορεί να φτάσει μέχρι το μυϊκό τοίχωμα του πρωκτού, γεγονός που καθιστά την αντιμετώπιση πιο δύσκολη.  Οι ραγάδες πρωκτού συνήθως προκαλούν πόνο και αιμορραγία με τις κινήσεις του εντέρου.

Οι ραγάδες του πρωκτού είναι πολύ συχνές στα μικρά βρέφη, αλλά μπορούν να επηρεάσουν άτομα οποιασδήποτε ηλικίας. Στο 90% των περιπτώσεων, εντοπίζεται στην 6η γυναικολογική ώρα, δηλαδή στην πλευρά του κόκκυγα.

Ραγάδα πρωκτού: Αίτια εμφάνισης

Η ραγάδα δακτυλίου αρχικά δημιουργείται λόγω τραυματισμού του πρωκτού. Ο τραυματισμός μπορεί να προκληθεί λόγω:

 • Χρόνιας δυσκοιλιότητας
 • Μίας σκληρής κένωσης
 • Μεγάλου όγκου κοπράνων
 • Χρόνιας διάρροιας
 • Δύσκολου φυσιολογικού τοκετού
 • Φλεγμονωδών νόσων του εντέρου
 • Πρωκτικού σεξ

Σπανιότερα, μπορεί να εμφανιστεί λόγω καρκίνου του πρωκτού, νόσου του Crohn, φυματίωσης, σύφιλης, έρπη και του ιού του HIV. 

Ποια είναι τα συμπτώματα της ραγάδας πρωκτικού δακτυλίου;

Τα συμπτώματα της ραγάδας δακτυλίου περιλαμβάνουν:

 • Οξύς πόνος, κυρίως κατά τη διάρκεια των κινήσεων του εντέρου
 • Πόνος μετά την κένωση του εντέρου που μπορεί να διαρκέσει έως και αρκετές ώρες
 • Ζωηρό κόκκινο αίμα στα κόπρανα ή στο χαρτί υγείας μετά την κένωση
 • Ορατή σχισμή στο δέρμα γύρω από τον πρωκτό
 • Ένα μικρό εξόγκωμα ή μια δερματική κηλίδα στο δέρμα κοντά στη σχισμή του πρωκτού

Ο πόνος μετά την κένωση προκαλεί την σύσπαση του έσω σφιγκτήρα, με αποτέλεσμα η ραγάδα να μην αιματώνεται επαρκώς και να καθυστερεί η επούλωσή της.

Πότε πρέπει να επισκεφτώ τον γιατρό;

Επισκεφθείτε το γιατρό σας εάν έχετε πόνο κατά την κένωση ή παρατηρήσετε αίμα στα κόπρανα ή στο χαρτί τουαλέτας μετά την κένωση. 

Πώς γίνεται η διάγνωση;

Η διάγνωση πρέπει να πραγματοποιείται από εξειδικευμένο Γιατρό πρωκτολόγο με κλινική εξέταση. Σε κάποια περιστατικά πραγματοποιείται πρωκτοσκόπηση στο ιατρείο αν αυτό κριθεί απαραίτητο.

Αντιμετώπιση ραγάδας πρωκτού και θεραπεία

Η θεραπευτική προσέγγιση της ραγάδας δακτυλίου είναι αρχικά συντηρητική. Αν η συντηρητική αντιμετώπιση δεν αποδειχθεί αποτελεσματική για την πλήρη επούλωση, τότε πραγματοποιείται χειρουργική επέμβαση από Γενικό Χειρουργό με εξειδίκευση στις παθήσεις του πρωκτού.

Η συντηρητική αντιμετώπιση είναι περισσότερο αποτελεσματική σε περιστατικά οξείας ραγάδας, σε αντίθεση με τις χρόνιες ραγάδες που δεν φέρει πάντα τα αναμενόμενα θεραπευτικά αποτελέσματα.

Τι περιλαμβάνει η συντηρητική αντιμετώπιση;

Η συντηρητική προσέγγιση περιλαμβάνει μία σειρά ενεργειών που πρέπει να γίνουν μέρος της καθημερινότητας του ασθενούς μέχρι την πλήρη επούλωση.

Υιοθέτηση μίας διατροφής πλούσιας σε φρούτα και λαχανικά που λόγω της περιεκτικότητάς τους σε φυτικές ίνες και νερό, ρυθμίζουν τις εντερικές κινήσεις βοηθώντας σημαντικά στην καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας

Τοπική εφαρμογή αναπλαστικών αλοιφών που χαλαρώνουν τον  σφιγκτήρα, αυξάνοντας έτσι τη ροή του αίματος στην περιοχή, βοηθώντας έτσι στην επούλωση

Τοπική εφαρμογή κρεμών με αναλγητικές ιδιότητες

Αγωγή με ήπια υπακτικά, που βοηθούν τα κόπρανα να μαλακώσουν και να αποκτήσουν φυσιολογικό σχηματισμό, προκειμένου να μην επιδεινώνεται το τραύμα από σκληρές κενώσεις

Μπάνια με ζεστό νερό (εδρόλουτρα): Με τη διαδικασία αυτή, χαλαρώνουν οι μύες του πρωκτού, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η κυκλοφορία του αίματος που συνεπάγεται την ταχύτερη επούλωση

Είναι πολύ σημαντικό μετά την κένωση να αποφεύγεται η χρήση χαρτιού υγείας και μωρομάντηλων, για να μην ερεθιστεί η περιοχή. Προτείνεται η πλύση με κρύο νερό και ουδέτερο σαπούνι.

Ενέσιμη θεραπεία με ειδικό υλικό μέσω του οποίου επιτυγχάνεται η χαλάρωση του έσω σφιγκτήρα του πρωκτού, επιτρέποντας την καλή αιμάτωση. Σύμφωνα με έρευνες, η μέθοδος αυτή έχει θετικά αποτελέσματα σε ποσοστό 70%.

Τι περιλαμβάνει η χειρουργική αντιμετώπιση;

Η χειρουργική αντιμετώπιση προτείνεται μόνο όταν δεν έχει αποτέλεσμα η συντηρητική αντιμετώπιση.

Πραγματοποιείται με εκτομή της ραγάδας με χρήση διαθερμίας ή λέιζερ, ενω τις περισσότερες φορές γίνεται ταυτόχρονα μερική έσω πλάγια σφιγκτηροτομή του έσω σφιγκτήρα του πρωκτού.

Η επέμβαση είναι αναίμακτη και ανώδυνη για τον ασθενή, με γενική ή επισκληρίδιο αναισθησία. Ο ασθενης μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι του αυθημερόν και να επιστρέψει άμεσα στην καθημερινότητά του.

Ο Δρ. Αλέξανδρος Κυρίτσης κατέχει πολυετή εμπειρία στις επεμβάσεις του πρωκτού ενώ έχει εξειδικευτεί στην ελάχιστη επεμβατική χειρουργική σε παγκοσμίου φήμης νοσοκομεία όπως  το ¨Memorial Sloan Kettering Cancer Center¨ της Νέας Υόρκης των ΗΠΑ, τα ¨King’s College Hospital London¨, ¨Manchester Royal Infirmary¨ ,¨Chesterfield Royal Hospital¨ κ.α.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Προηγούμενο άρθροΑρθροσκόπηση Γόνατος