Ο καρκίνος ωοθηκών αφορά τον καρκίνο των γεννητικών αδένων της γυναίκας και είναι ένα ζήτημα που χρήζει άμεσης αντιμετώπισης για την καλή υγεία της ασθενούς, ανεξάρτητα από το αν ο όγκος που έχει δημιουργηθεί είναι καλοήθης ή κακοήθης.
Συγκεκριμένα, οι ωοθήκες βρίσκονται στην πύελο, δεξιά και αριστερά της μήτρας παράγοντας ωάρια καθώς και γυναικείες ορμόνες, προγεστερόνη αλλά και οιστρογόνα.
Δεδομένου ότι υπάρχει η πιθανότητα ανάπτυξης πολλών ειδών όγκοι (κυστικοί και συμπαγείς) στην συγκεκριμένη περιοχή, απαιτείται συχνή παρακολούθηση από τον γυναικολόγο σας προκειμένου να είστε ενημερωμένες και πάνω απ’ όλα υγιείς.
Ποιοι είναι οι παράγοντες δημιουργίας όγκου;
- Η ηλικία (κυρίως άνω των 60)
- Εμμηνόπαυση με καθυστέρηση
- Βεβαρυμμένο κληρονομικό ιστορικό
- Ατομικό ιστορικό καρκίνου
- Ατομικό ιστορικό στειρότητας
*Σημειώνεται ότι οι παραπάνω παράγοντες δεν συνεπάγονται αυτόματα με ανάπτυξη καρκίνου, ωστόσο αυξάνουν τις πιθανότητες.
Πως μπορούμε να αποτρέψουμε την δημιουργία του καρκίνου των ωοθηκών;
- Θηλασμός
- Προφυλακτική ωοθηκεκτομή
- Καλή και ισορροπημένη διατροφή (όχι λίπη)
- Αντισυλληπτικά χάπια
Διάγνωση
Η κύρια εξέταση μέσω της οποίας διαγιγνώσκεται ο καρκίνος ωοθηκών είναι η γυναικολογική εξέταση ή το υπερηχογράφημα. Απαραίτητος, επίσης, κρίνεται και ο έλεγχος όλης της κοιλιακής χώρας με αξονική ή μαγνητική τομογραφία. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο ενδοσκοπικός έλεγχος του πεπτικού συστήματος είναι αναπόφευκτος.
Ποια είναι η κατάλληλη θεραπεία για τον καρκίνο των ωοθηκών;
Η κύρια θεραπεία του εν λόγω καρκίνου είναι η χειρουργική επέμβαση. Σκοπός του χειρουργείου είναι ουσιαστικά η αφαίρεση του όγκου από την περιοχή των ωοθηκών, της μήτρας και του επιπλόου. Η αφαίρεση της μήτρας ονομάζεται υστερεκτομή και αυτή του επιπλόου, επιπλοεκτομή.
Αφού λοιπόν πραγματοποιηθεί η παραπάνω διαδικασία, στη συνέχεια ακολουθεί εκ νέου ιστολογική εξέταση η οποία θα προσδιορίσει το στάδιο της νόσου. Ανάλογα με την ένδειξη στα αποτελέσματα θα κριθεί αν η ασθενής θα προχωρήσει σε χημειοθεραπεία ή ακτινοθεραπεία.
Τέλος, κλείνουμε με την παρακολούθηση η οποία πιστοποιεί την καλή ή κακή κατάσταση της υγείας της ασθενούς.