πολυκυστικές ωοθήκες
πολυκυστικές ωοθήκες

Οι πολυκυστικές ωοθήκες μαρτυρούν την παρουσία τους στο γυναικείο σώμα με διάφορα συμπτώματα, τα οποία γίνονται αντιληπτά σχετικά γρήγορα από τις ασθενείς. Οι μεγάλοι κύκλοι περιόδου – με 40 ημέρες απόσταση μεταξύ των περιόδων, ξαφνική ακμή ή και έντονη τριχοφυΐα είναι ορισμένα από τα βασικά συμπτώματα.

Σημειώνεται πως τα παραπάνω συμπτώματα, που είναι μόλις ορισμένα και κυρίως τα συχνότερα, διαφοροποιούνται από γυναίκα σε γυναίκα. Υπάρχουν, μάλιστα, περιστατικά τα οποία αφορούν πιο σημαντικά θέματα όπως τη γονιμότητα τους, τον ίδιο τους τον μεταβολισμό και ενίοτε, την εξωτερική τους εμφάνιση.

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα -όπως προαναφέρθηκε- είναι πολύ διαφορετικά από γυναίκα σε γυναίκα. Τα συχνότερα, ωστόσο εξ αυτών είναι:

  1. Διαταραχές κατά την διάρκεια της περιόδου ή ακόμα και απουσία περιόδου
  2. Υπογονιμότητα, με την έννοια ότι εφόσον δεν είναι γνωστό πότε διανύει η γυναίκα τις γόνιμες μέρες της, δεν μπορεί να παράγει ωράρια.
  3. Αυξημένες πιθανότητες για αποβολή
  4. Αυξημένη τριχοφυΐα στο πρόσωπο ή και το σώμα
  5. Έντονη λιπαρότητα στο πρόσωπο και το σώμα
  6. Αύξηση βάρους και μεγάλη δυσκολία στο να χάσει τα περιττά κιλά ακόμα και με δίαιτα
  7. Έντονες αλλαγές στη διάθεση της, χωρίς να υπάρχει κάποιο γεγονός που την επηρεάζει.

Ποια είναι τα αίτια εμφάνισής τους;

Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που οι πολυκυστικές ωοθήκες εμφανίζονται λόγω κληρονομικότητας, Μάλιστα είναι πολύ πιθανό να συνδυάζεται η εμφάνισή τους με υπέρταση, σακχαρώδη διαβήτη, παχυσαρκία και αδυναμία εγκυμοσύνης.

Διάγνωση

Το κολπικό υπερηχογράφημα καθώς και ο ορμονικός προσδιορισμός με εξετάσεις αίματος (προσοχή! σε συγκεκριμένη μέρα του κύκλου) είναι από τους απαραίτητους τρόπους  διάγνωσης τους. Η εικόνα των ασθενών ενέχει μία υποψία ότι έχουν πολυκυστικές ωοθήκες, δεδομένου ότι τις περισσότερες φορές είναι υπέρβαρες, με έντονη τριχοφυΐα σε πρόσωπο και σώμα.

Θεραπεία

Για τη θεραπεία στις πολυκυστικές ωοθήκες απαιτείται φαρμακευτική αγωγή ή επέμβαση. Τα συμπτώματα της κάθε γυναίκας είναι αυτά που θα καθορίσουν και το είδος της θεραπείας

Άρα τα 2 είδη θεραπείας είναι τα εξής 2:
  • Συντηρητική θεραπεία
  • Χειρουργική θεραπεία με λαπαροσκόπηση