Τα άτομα που πάσχουν από χρόνια καρδιοπάθεια, δεν χαίρονται ιδιαίτερα με τον ερχομό του καλοκαιριού. Δεδομένου ότι η συγκεκριμένη εποχή συνοδεύεται αποκλειστικά από υψηλές θερμοκρασίες, επηρεάζεται άμεσα και αρνητικά η λειτουργία της καρδιάς τους.

Συγκεκριμένα, η καρδιά δυσκολεύεται να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις του σώματος όταν αυξάνονται οι παλμοί, χωρίς να καταφέρνει με επιτυχία να διατηρηθεί η αρτηριακή πίεση σε φυσιολογικά επίπεδα.

Τα άτομα που έχουν καρδιοπάθεια, συνηθίζεται να παίρνουν φάρμακα που προκαλούν διούρηση ή βραδυκαρδία. Τέτοια φάρμακα είναι χρήσιμα γιατί ουσιαστικά επηρεάζουν το θερμορυθμιστικό σύστημα στο να προχωρήσει σε αγγειοδιαστολή και ταχυκαρδία για να αποβάλλει την περίσσεια της θερμότητας και να ψύξει το σώμα.

Η αφυδάτωση ενδέχεται να είναι αποτέλεσμα της μειωμένης πρόσληψης υγρών ή της λήψης διουρητικών γι’ αυτό και είναι ένας ακόμα σημαντικός παράγοντας που μπορεί να οδηγήσει σε απορρύθμιση του θερμορυθμιστικού συστήματος.

Αυτό συνήθως συνεπάγεται με την εμφάνιση θερμοπληξίας, μιας εξαιρετικά επικίνδυνης κατάστασης για τη ζωή του ανθρώπου.

Θερμοπληξία: Μορφή υπερθερμίας, κατά την οποία αυξάνεται υπερβολικά η θερμοκρασία του σώματος, συνοδευόμενη από έντονα συμπτώματα:

  • Ναυτία, εμετό, κόπωση, αίσθημα αδυναμίας και καταβολής, πονοκεφάλους, μυϊκές κράμπες και ζάλη.

Επιπλέον συμπτώματα της θερμοπληξίας είναι η απουσία ιδρώτα, η οποία συνδέεται άμεσα με ξηροδερμία και ερυθρότητα,  ταχυκαρδία,  δυσκολία στην αναπνοή και διαταραχές στη συμπεριφορά.

Σε ακραίες περιπτώσεις μπορεί το άτομο να παρουσιάσει παραισθήσεις, αποπροσανατολισμό, έντονο εκνευρισμό ή και σπασμούς.

Σε πολύ ισχυρές περιπτώσεις θερμοπληξίας μπορεί το άτομο να οδηγηθεί σε κώμα.

Ανακεφαλαιώνοντας, τα άτομα με σοβαρά καρδιαγγειακά νοσήματα, τα βρέφη καθώς και οι ηλικιωμένοι πρέπει να ακολουθούν μερικούς βασικούς κανόνες κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, οι οποίοι είναι οι παρακάτω:

  1. Αποφύγετε τις μετακινήσεις και τις βόλτες σε εξωτερικούς χώρους, όπου δεν υπάρχουν ψυκτικά συστήματα, κατά τις μεσημεριανές ώρες.
  2. Κάντε χρήση κάποιου ανεμιστήρα ή κλιματιστικού, στις περιπτώσεις που είναι αφόρητη η ζέστη.
  3. Αποφύγετε τις έντονες και κουραστικές δραστηριότητες σε εξωτερικούς χώρους.

Πχ η κολύμβηση, το περπάτημα και γενικώς η σωματική άσκηση πρέπει να περιορίζονται στις πολύ πρωινές ώρες ή αργά το απόγευμα, έτσι ώστε η επίδραση του ήλιου να μην είναι έντονη.

4. Προτιμήστε ρούχα ελαφριά και δροσερά

5. Καταναλώστε μεγάλες ποσότητες υγρών.

Extra tip: Προσοχή με την κατανάλωση καφεΐνης και αλκοόλ! Τα συγκεκριμένα ποτά ευνοούν την αφυδάτωση.

  1. Αν διαπιστώσετε συμπτώματα θερμοπληξίας, αναζητήστε άμεσα ιατρική βοήθεια.