Πόνος στον Μαστό, είναι επικίνδυνος;

Οι περισσότερες γυναίκες έχουν την εμπειρία πόνου στον μαστό κάποια στιγμή στη ζωή τους. Ο πόνος μπορεί να σχετίζεται με τον εμμηνορυσιακό κύκλο ή όχι και να είναι διάχυτος ή εστιακός. Συνήθως το αίτιο είναι καλοήθες και μόνο στο 10% κακόηθες. Σημάδια ύποπτα είναι ο μη σχετιζόμενος με τον εμμηνορυσιακό κύκλο πόνος σε μια συγκεκριμένη περιοχή, άλλα και η ψηλαφητή μάζα και η έκκριση αιματηρου υγρουαπο τη θηλή. Μόλις αποκλειστεί η κακοήθεια, χρειάζεται να καθησυχαστεί η ασθενής. Βεβαία σε ένα ποσοστό 15% ο πόνος είναι τόσο ανυπόφορος, που εμποδίζει τις καθημερινές δραστηριοτητες της ασθενούς.

Ο πόνος που σχετίζεται με τον εμμηνορυσιακό κύκλο είναι συνήθως σαν βάρος ή σαν ευαισθησία (στην ψηλαφηση). Συνήθως είναι προς το εξωτερικό μέρος του μαστοί και μπορεί να αντανακλά στο συστοιχο άνω άκρο (έσω επιφάνεια του μπράτσου). Πολλες φόρες βοηθάει η διακοπή πρόσληψης καφεΐνης και η έναρξη λήψης βιταμίνης Ε. Το έλαιο νυχτολουλουδου είναι η πρώτη γραμμή αντιμετώπισης, ενώ παράγωγα τεστοστερονης χορηγούνται σε προχωρημένες περιπτώσεις.

Ο μη κυκλικός πόνος εμφανίζεται σε προεμμηνοπαυσιακες και μετεμμηνοπαυσιακες γυναίκες. Συνήθως περιγράφεται να “καίει”, “μαχαιρώνει” ή “τραβάει” και συνήθως εντοπίζεται γύρω από τη θηλη ή προς το στερνό. Η θεραπεία είναι παρόμοια με παραπάνω, ενώ μπορεί να γίνει και τοπική έγχυση ξυλοκαινης/κορτιζονης. Τέλος αφαίρεση του σημείου από το οποίο ξεκινά ο πόνος έχει αποτέλεσμα στο 50% των περιπτώσεων.

Πόνος στις θήλες των μαστών. Επικίνδυνος ή όχι;

Ο πόνος στις θηλές των μαστών μπορεί να οφείλεται σε τραυματισμό της περιοχής από θηλασμό ή από έντονη φυσική δραστηριοτητα χωρίς στηθόδεσμο (π.χ. στη γυμναστική) ή σε στηθόδεσμο που δεν εφαρμόζει καλά στο μαστό και γενικότερα σε περιπτώσεις που ασκείται τριβή στην περιοχή. Ο πόνος στις θήλες ψηλαφητη μαζα βεβαία μπορεί να οφείλεται και σε παθολογικές καταστάσεις κυρίως του τύπου της φλεγμονής, όπως σε μαστίτιδα ή απόστημα (παθήσεις συχνές σε γυναίκες που θηλάζουν).

Τέλος υπάρχει και μια σπάνια μορφή καρκίνου, η λεγόμενη νόσος Paget, η οποία προκαλεί φλεγμονή και πόνο στην περιοχή. Τα συμπτώματα λοιπόν που πρέπει να σας κάνουν να αναζητήσετε άμεσα ιατρική βοήθεια είναι: διάβρωση της επιδερμίδας της περιοχής, ερυθρότητα, θερμότητα, οίδημα (πρήξιμο) τοπικά, πόνος στη μια μόνο πλευρά (δεξιά ή αριστερά), ρίγος, πυρετός, ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΑ ΔΙΟΓΚΩΣΗ ΣΤΟ ΜΑΣΤΟ, έκκριση υγρού άσχετη με θηλασμό ή αιμορραγικό έκκριμα. Τέλος, αν ο πόνος επιμένει ή γενικότερα σας κάνει να ανησυχείτε επισκεφτείτε τον ιατρό σας.

Πότε να ξεκινήσω τη μαστογραφία;

Η μαστογραφία ξεκινάει στα 40 έτη. Ορισμένες φόρες γίνεται και απο τα 35 για να υπάρχει μια βάση έλεγχου. Αν υπάρχει γνωστή μετάλλαξη στο γονίδιο BRCA, ξεκινά στα 25-30 έτη. Σε γυναίκες με ισχυρό κληρονομικό ιστορικό άλλα χωρίς διαπιστωμένη γονιδιακή μετάλλαξη, η μαστογραφία ξεκινά 10 έτη πριν τη ηλικία της νεαρότερης συγγενούς που εμφάνισε τη νόσο και σίγουρα πριν τα 40 ετη.

Έκκριση υγρού από τη θήλη. Τι σημαίνει;

Η έκκριση υγρού από τη θήλη που δεν σχετίζεται με το θηλασμό μπορεί να οφείλεται σε ορισμένα φάρμακα ή σε προλακτινωμα, το οποίο ελέγχεται με μέτρηση προλακτινης (εξέταση αίματος). Επίσης, μπορεί να οφείλεται σε καλοήθες ενδοπορικο θήλωμα, πορεκτασια ή ινοκυστικες μεταβολές, παθήσεις που πολλές φορές δεν είναι εμφανείς σε μαστογραφία, ενώ το υπερηχογράφημα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη δεινοτητα του ακτινολόγου. Η φυσιολογική έκκριση είναι συνήθως μη αιματηρή, από πολλούς γαλακτοφορους πόρους (τρύπες πάνω στη θήλη) και χρειάζεται πίεση του μαστού για να εκκριθεί το υγρό. Η παθολογική έκκριση συνήθως είναι ή αιματηρή ή αυτόματη (χωρίς πίεση), από τη μια μόνο πλευρά (δεξιά ή αριστερή) και από ένα γαλακτοφόρο πόρο.

Διαβάστε περισσότερες πληροφορίες για τον καρκίνο του μαστού