Λέγοντας ρινίτιδα εννοούμε φλεγμονή του ρινικού βλεννογόνου. Αυτή μπορεί να προκαλείται από φλεγμονώδεις, αλλεργικούς, δομικούς- λόγω κακής ανατομίας της μύτης- , περιβαλλοντικούς (καπνός, υγρασία), ορμονικούς (ρινίτιδα της εγκύου) ή ακόμη και συναισθηματικούς (stress) παράγοντες. Η αλλεργική ρινίτιδα είναι αποτέλεσμα υπερευαισθησίας του ρινικού βλεννογόνου σε αλλεργιογόνα και μπορεί να είναι εποχική (παρουσιάζεται μία εποχή του έτους- συνήθως την άνοιξη με τη γύρη) ή ολοετής (οπότε διαρκεί όλο το έτος). Αυτός είναι και ο λόγος που πολλοί ασθενείς εξακολουθούν να έχουν φτέρνισμα, ρινική καταρροή ή και συμφόρηση ακόμη και μετά το πέρας της άνοιξης.

Η εποχική αλλεργική ρινίτιδα σχετίζεται συνήθως με υπερευαισθησία σε δέντρα, στη γύρη, στο γρασίδι κλπ. Αντίθετα η ολοετής αλλεργική ρινίτιδα σχετίζεται με υπερευαισθησία σε ακάρεα, μύκητες, οικιακά ζώα (γάτα, σκύλο),τρόφιμα κλπ

Είναι σημαντικό να μπορεί κανείς να αναγνωρίσει τα συμπτώματα της αλλεργικής ρινίτιδας καθώς αυτή αφορά περισσότερο από ένα εκατομμύριο ανθρώπους στην Ελλάδα. Φτέρνισμα, ρινική συμφόρηση (μπουκωμένη μύτη) ή καταρροή (μύτη που ‘τρέχει’), οπισθορρινική καταρροή (βλέννες στο λαιμό),ξηρός βήχας, φαγούρα στη μύτη- στον ουρανίσκο- στο λαιμό, κόπωση και κεφαλαλγίες,  καθώς και συμπτώματα από τα μάτια (δακρύρροια, οφθαλμικός κνησμός, μαύροι κύκλοι και οιδήματα κάτω από τα μάτια) είναι κάποια από τα σημεία που θα πρέπει να μας οδηγήσουν στην αναζήτηση ιατρικής εκτίμησης.

Η διάγνωση της αλλεργικής ρινίτιδας τίθεται μετά από τη λήψη αναλυτικού ιστορικού, τη φυσική εξέταση του ασθενή, την ενδοσκόπηση της ρινός και – όταν κρίνεται σκόπιμο- με την πραγματοποίηση δερματικών δοκιμασιών (skin prick tests) για την ανίχνευση των αλλεργιογόνων που την προκαλούν.

Σε περίπτωση παραμέλησης του προβλήματος, οι επιπλοκές που πιθανά να προκύψουν αφορούν συχνότερα στην παραρρινοκολπίτιδα, στην εκκριτική μέση ωτίτιδα (υγρό στο μέσο αυτί και βαρηκοία αγωγιμότητας), στην παρουσία πολυπόδων στις ρινικές κοιλότητες και στους παραρρίνιους κόλπους καθώς και σε διαταραχές όσφρησης και γεύσης (ο ασθενής περιγράφει πως δε μυρίζει πλέον το αγαπημένο του άρωμα ή λουλούδι και δεν αισθάνεται ιδιαίτερα γεύση όταν τρώει).

Η θεραπεία της αλλεργικής ρινίτιδας πρέπει να εξατομικεύεται. Οι παράγοντες που συνυπολογίζονται αφορούν στην ηλικία του ασθενή (παιδί ή ενήλικας), στις συνυπάρχουσες παθολογίες (ανατομία της μύτης, λοιπά προβλήματα υγείας, λήψη φαρμάκων), στη συχνότητα- διάρκεια- και ένταση των συμπτωμάτων (επηρεάζουν ή όχι ιδιαίτερα την ποιότητα ζωής του ασθενούς), στον τύπο των αλλεργιογόνων στα οποία παρουσιάζει ευαισθησία ο ασθενής.