Η αρθρίτιδα ισχίου είναι μια πάθηση που επηρεάζει σημαντικά τις καθημερινές δραστηριότητες των ασθενών και την ποιότητα ζωής τους. Ο έντονος πόνος και ο περιορισμός των κινήσεων στην περιοχή του ισχίου (γοφού), αρχικά μετά από κούραση κατόπιν όμως καθ’ όλη τη διάρκεια της μέρας, αποτελούν χαρακτηριστικά κλινικά γνωρίσματα της νόσου.

Τα διαθέσιμα φάρμακα (παυσίπονα, αντιφλεγμονώδη, υαλουρονικό κ.λπ.) βοηθούν στον περιορισμό του πόνου ιδιαίτερα στα αρχικά στάδια της νόσου, αλλά δυστυχώς δεν μπορούν να την αναστρέψουν. Η ολική αρθροπλαστική ισχίου αποτελεί τη θεραπεία εκλογής σε περιπτώσεις βαριάς προχωρημένης αρθρίτιδας, όταν πλέον η συντηρητική αγωγή δεν μπορεί να προσφέρει αποτελεσματικά στη μείωση του πόνου.

Η ολική αρθροπλαστική περιλαμβάνει τη χειρουργική αντικατάσταση των φθαρμένων αρθρικών επιφανειών με μια τεχνητή άρθρωση. Η επέμβαση της αρθροπλαστικής ισχίου, η οποία έχει χαρακτηριστεί ως η πιο πετυχημένη χειρουργική επέμβαση του αιώνα γιατί καταφέρνει να εξαλείψει τον πόνο των ασθενών και να επαναφέρει τη λειτουργικότητα του ισχίου, έχει να επιδείξει σημαντικά βήματα εξέλιξης ως προς τη χειρουργική τεχνική με την οποία εφαρμόζεται, αλλά και ως προς την ποιότητα και ανθεκτικότητα των υλικών (εμφυτευμάτων) στο χρόνο.

Όπως σε όλους τους τομείς της χειρουργικής, έτσι και στην ορθοπαιδική, οι εξελίξεις στις χειρουργικές τεχνικές επιδιώκουν την επίτευξη του επιθυμητού αποτελέσματος με τη μικρότερη δυνατή παρέμβαση κι, επομένως, βλάβη στους ανθρώπινους ιστούς. Με αυτό τον προσανατολισμό και με βάση την εμπειρία όλων των κλασικών χειρουργικών τεχνικών, ο ορθοπαιδικός χειρουργός Βασίλειος Ι. Σακελλαρίου εξειδικεύθηκε στις ΗΠΑ σε ΟΛΕΣ τις νέες τεχνικές σχετικά με τη χειρουργική του ισχίου και συγκεκριμένα:

  1. Tην τεχνική AMIS (anterior minimal invasive surgery) πρόσθια ελάχιστης επεμβατικότητας χειρουργική
  2. Την τεχνική ASI (anterior supine intramuscular) πρόσθια προσπέλαση δια των μυών σε ύπτια θέση
  3. Τη ρομποτική χειρουργική του ισχίου με την τεχνική Makoplasty
  4. Την τεχνική mini posterior approach (ελάχιστης επεμβατικότητας οπίσθια προσπέλαση του ισχίου) με προστασία όλων των μυικών ομάδων του ισχίου
  5. Την τεχνική SuperPath (τεχνική δια του αρθρικού θυλάκου χωρίς εξάρθρημα του ισχίου)

Όλες οι προηγούμενες τεχνικές σε συνδυασμό με τα σύγχρονα πρωτόκολλα περιεγχειρητικής αναισθησίας έχουν το πλεονέκτημα ότι είναι αναίμακτες και ανώδυνες μετεγχειρητικά. Οι ασθενείς είναι σε θέση να κινητοποιούνται ταχύτερα σε σχέση με το παρελθόν, χωρίς την ταλαιπωρία των μακρόχρονων προφυλάξεων για αποφυγή εξαρθρημάτων (με ανυψωτικά λεκάνης και μαξιλάρια απαγωγής του ισχίου) και επιστρέφουν στις καθημερινές τους ασχολίεςανακτώντας την ποιότητα της ζωής τους.