Ο όρος ινομυώματα περιγράφει τα καλοήθη μορφώματα της μήτρας που δημιουργούνται από τα μυϊκά κύτταρα της μήτρας. Συναντώνται σε ποσοστό 25% των γυναικών. Η κληρονομικότητα είναι σημαντικός παράγοντας που επηρεάζει την εμφάνισή τους, όμως και τα οιστρογόνα είναι υπεύθυνα για την αύξηση του μεγέθους τους.

Στις περισσότερες περιπτώσεις η ανίχνευσή τους γίνεται τυχαία κατά τον απλό γυναικολογικό υπέρηχο ή με ένα υδρο-υπερηχογράφημα. Το υδρο-υπερηχογράφημα είναι μια καινούρια μέθοδος που εφαρμόζεται την ώρα που γίνεται ο ενδοκολπικός υπέρηχος. Χορηγείται υγρό στην ενδομητρική κοιλότητα μέσω ενός μικρού καθετήρα. Με το υγρό αυτό γίνεται εύκολος ο εντοπισμός πολύποδων, ινομυωμάτων ή άλλες ανατομικών διαταραχών του ενδομητρίου. Η μέθοδος δεν είναι επώδυνη και παρέχει άμεσα αποτελέσματα.

Όμως, σε κάποιες περιπτώσεις, τα ινομυώματα ενδέχεται να προκαλέσουν αιμορραγία, αίσθημα βάρους στην κοιλιά, μεγάλη αιμορραγία κατά την περίοδο, με αποτέλεσμα οι γυναίκες να οδηγούνται στο γυναικολόγο. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τα ινομυώματα διογκώνονται λόγω της αύξησης των επιπέδων οιστρογόνων. Όμως, το ποσοστό εμφάνισης καρκίνου από ένα ινομύωμα είναι μόλις 0,1%.

Το μέγεθος των ινομυωμάτων κυμαίνεται από χιλιοστά έως δεκάδες εκατοστά. Όμως, τα συμπτώματα εξαρτώνται από τη θέση των ινομυωμάτων στη μήτρα και όχι από το μέγεθος. Ενδεχομένως ένα μεγάλο ινομύωμα να βρίσκεται στην εξωτερική επιφάνεια της μήτρας και να είναι ασυμπτωματικό, μπορεί, όμως, να έχει στο ενδομήτριο ένα μικρό ινομύωμα λίγων χιλιοστών, που να προκαλεί αιμορραγία ή υπογονιμότητα.

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΓΙΑ ΙΝΟΜΥΩΜΑΤΑ

Η αφαίρεση τω ινομυωμάτων γίνεται κυρίως ενδοσκοπικά, δηλαδή ρομποτικά, λαπαροσκοπικά και υστεροσκοπικά. Η ρομποτική χειρουργική στη γυναικολογία κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος και η εφαρμογή της στην εκπυρήνιση των ινομυωμάτων υπερισχύει έναντι άλλων τεχνικών. Αυτό συμβαίνει λόγω του μειωμένου μετεγχειρητικού πόνου, της μειωμένης απώλειας αίματος και της δυνατότητας για άμεση κίνηση. Ρομποτικά είναι δυνατή η αφαίρεση ινομυωμάτων σε πιο δυσπρόσιτα σημεία της μήτρας με μεγαλύτερη ευκολία και σε σύντομο χειρουργικό χρόνο συγκριτικά με την απλή λαπαροσκόπηση. Η παραμονή των ασθενών που υποβάλλονται σε λαπαροσκόπηση ή ρομποτικό χειρουργείο στο νοσοκομείο είναι μόνο για 1 μέρα μετά το χειρουργείο και μετά κινητοποιούνται άμεσα, μόλις σε 6 ώρες από την επέμβαση!

Αν η γυναίκα έχει υποβληθεί σε άλλα ανοικτά χειρουργεία στο παρελθόν ή αν τα ινομυώματα είναι πολύ μεγάλα, εφαρμόζεται η κλασσική ανοικτή λαπαροτομία, καθώς η θέση των ινομυωμάτων είναι δυσπρόσιτη με λαπαροσκοπικό τρόπο.