Αδένωμα μαστού ονομάζουμε τον όγκο που δημιουργείται στην περιοχή του μαστού.

Εμφανίζεται σε μικρές ηλικίες, κυρίως μετά την εφηβεία, μέχρι 40 ετών περίπου. Μεγαλώνει αργά από χιλιοστά  μέχρι λίγα εκατοστά του μέτρου. Είναι συμπαγές αλλά σπάνια μπορεί να περιέχει και κυστικές περιοχές. Μπορεί να είναι ένα ή περισσότερα, στον ένα ή και στους δύο μαστούς.

Μετά την εμμηνόπαυση είναι συχνό φαινόμενο να εκφυλίζεται.

Ποια είναι η αιτία δημιουργίας του;

Ο μοναδικός λόγος για τον οποίο εμφανίζεται είναι η διαταραχή της ισορροπίας  των οιστρογόνων. Πρόκειται ουσιαστικά για μία ορμονική ανωμαλία.

Ποιο είναι το μέγεθός του;

Ένα αδένωμα μπορεί να φτάσει έως και 5 εκατοστά. Σπανίως διαγνώσκονται γιγαντιαία αδενώματα που φτάνουν τα 15 εκατοστά.

Μετά την εμμηνόπαυση μπορεί το αδένωμα να οδηγηθεί σε ελάττωση μεγέθους ή κατά την εγκυμοσύνη σε αύξηση. Τις περισσότερες φορές όμως μένει αμετάβλητο.

Πως γίνεται η διάγνωσή του;

Η διάγνωση γίνεται μέσω κλινικής εξέτασης από το μαστολόγο, με την αυτοεξέταση από την ίδια τη γυναίκα αλλά και με ένα προληπτικό έλεγχο μαστού. Εξέταση εκλογής είναι το υπερηχογράφημα που μπορεί να ακίνδυνα να χρησιμοποιηθεί και σε νέα κορίτσια.

Σε δύσκολες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί μαγνητική τομογραφία ή βιοψία με λεπτή βελόνη για να επιβεβαιωθεί η φύση του μορφώματος.

Πότε το αδένωμα μαστού προκαλεί καρκίνο;

O κίνδυνος ανάπτυξης του καρκίνου που προέρχεται από αδένωμα, είναι ουσιαστικά ανύπαρκτος. Ενδεχομένως αυτό που μπορεί να γίνει, είναι να εκτιμηθεί από λάθος ως αδένωμα ένας κακοήθης όγκος ή να πρόκειται εξαρχής για το λεγόμενο φυλλοειδή όγκο, που μοιάζει εξαιρετικά με αδένωμα. Ο φυλλοειδής όγκος όμως, μεγαλώνει γρήγορα φθάνοντας σε μεγάλα μεγέθη και μπορεί να καταλήξει σε κακόηθες σάρκωμα.

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Υπογονιμότητα και ορμόνες: όσα πρέπει να γνωρίζετε

Εμφανίζεται ο καρκίνος του μαστού κατά την εγκυμοσύνη και το θηλασμό;