Η οδοντιατρος Μέλπω Μαρκάκη μας ενημερώνει για τις Όψεις Πορσελάνης

Πρόκειται για λεπτές υαλοκεραμικές επιφάνειες που κατασκευάζονται στο επιθυμητό σχήμα και χρώμα και συγκολλώντας στην εξωτερική επιφάνεια των δοντιών. Με τις όψεις πορσελάνης ο ασθενής μπορεί να αποκτήσει σε δυο μόνο επισκέψεις ένα λευκότερο και πιο αρμονικό χαμόγελο. Η μέθοδος αυτή είναι ασφαλής, ανώδυνη και ελάχιστα παρεμβατική για το δόντι γιατί αφαιρεί ελάχιστη οδοντική ουσία και δίνει ένα μόνιμο αποτέλεσμα.

Οι όψεις πορσελάνης ενδείκνυνται για ασθενείς με ελαφρώς δυσχρωμικά δόντια ή για δόντια που η τεχνική της λεύκανσης δεν έφερε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να διορθώσουν δόντια με μικρές αποκλίσεις όσον αφορά στη μορφολογία τους και στη θέση τους στο φραγμό αποδίδοντας ένα συμμετρικό και αρμονικό χαμόγελο. Σε ασθενείς που επιθυμούν να διατηρήσουν το σχήμα αλλά να βελτιώσουν το χρώμα των δοντιών τους μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν. Με τις όψεις πορσελάνης μια φθαρμένη οδοντοφυΐα μπορεί να αποκτήσει ξανά ζωντάνια, λάμψη και νεανική εικόνα. Οι όψεις πορσελάνης μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να αποκαταστήσουν -με τον ωραιότερο τρόπο- τα πρόσθια δόντια που έχουν ήδη εμφράξεις ρητίνης οι οποίες δεν καλύπτουν αισθητικά τον ενδιαφερόμενο.

Υπάρχουν διάφορα υλικά κατασκευής όψεων πορσελάνης, με εξέχουσα θέση μεταξύ αυτών το διπυριτικό λίθιο. Το διπυριτικό λίθιο δίνει άριστη αισθητική, υψηλή διαφάνεια, εξαιρετικά λάμψη που δεν αλλοιώνεται με το χρόνο, χρωματική σταθερότητα (δεν επηρεάζεται από την κατανάλωση χρωστικών – τσιγάρο, καφέ, σοκολάτες κλπ) και έχει τη μεγαλύτερη αντοχή μεταξύ των υπολοίπων υλικών.

Η συνήθης διαδικασία για την τοποθέτηση όψεων πορσελάνης περιλαμβάνει τρεις επισκέψεις. Στην πρώτη λαμβάνονται οι αρχικές φωτογραφίες και ακτινογραφίες και καταγράφεται η αρχική κατάσταση του στόματος. Γίνεται ένας καθαρισμός των δοντιών (και αν απαιτείται γίνεται θεραπεία του περιοδοντίου) και λαμβάνονται τα πρώτα μέτρα για τη μελέτη του χαμόγελου και το σχεδιασμό του ΝΕΟΥ χαμόγελου. Στη δεύτερη επίσκεψη δοκιμάζεται το νέο χαμόγελο (δεν έχει προηγηθεί καμία παρέμβαση στα δόντια) και μετά την αποδοχή του από τον ασθενή ακολουθεί η απαραίτητη παρασκευή των δοντιών και η λήψη των τελικών μέτρων.

Στο οδοντιατρείο μας η διαδικασία αυτή γίνεται όχι με την κλασική τεχνική με τη χρήση σιλικόνης και αποτυπωτικών δισκάριων αλλά με καταγραφή με ενδοστοματικό scanner και άμεση απεικόνιση της κατάστασης στον υπολογιστή από όπου και ολοκληρώνεται με ψηφιακό τρόπο η διαδικασία (αυτή η μέθοδος είναι πιο άνετη για τον ασθενή, πιο γρήγορη και παρέχει άριστη ακρίβεια αποτύπωσης που σημαίνει άριστη εφαρμογή των εργασιών στο στόμα του). Ο ασθενής αποχωρεί από το ιατρείο με προσωρινές αποκαταστάσεις -αντίγραφο της νέας κατάστασης που καλύπτουν τις αισθητικές και λειτουργικές απαιτήσεις του.
Στην τρίτη επίσκεψη αφαιρούνται οι προσωρινές αποκαταστάσεις και τοποθετούνται οι όψεις πορσελάνης και εδώ τελειώνει το περιστατικό. Χωρίς άγχος, χωρίς αγωνία για το αποτέλεσμα και χωρίς εκπλήξεις… Ο ασθενής αποχωρεί από το ιατρείο ευχαριστημένος και χαμογελαστός…