Σχετικά με την παιδική στοματική υγιεινή, έρευνες καταδεικνύουν πως βρίσκεται σε κρίσιμα για την υγεία των παιδιών, επίπεδα. Αυτό συμβαίνει κυρίως γιατί οι γονείς δεν ενημερώνονται πρόωρα για τους κινδύνους που εγκυμονούν τα χαλασμένα δόντια και δεν εκπαιδεύουν κατάλληλα τα παιδιά τους για την φροντίδα της στοματικής τους υγείας. Δυστυχώς, η συνήθης πρακτική είναι η πρόληψη επανεμφάνισης κάποιας στοματικής νόσου και όχι η πρόληψη εκδήλωσής της.

Σπουδαιότητα Παιδικής Στοματικής Υγιεινής

Ο παιδοδοντίατρος είναι σημαντικός στη ζωή ενός παιδιού. Γι’ αυτό πρέπει να τον επισκέπτεστε  λίγο μετά τους 9 πρώτους μήνες της ζωής του παιδιού σας. Λανθασμένα πολλοί γονείς πιστεύουν τα νεογιλά δόντια δεν χρήζουν ιδιαίτερης προστασίας, καθώς αργότερα θα πέσουν και θα αντικατασταθούν από τα μόνιμα δόντια. Αυτό, έχει ως αποτέλεσμα να υιοθετούνται κακές πρακτικές, με καταστροφικές συνέπειες για τα δόντια και την στοματική υγιεινή των παιδιών καθώς και την ψυχολογία τους.

Τα νεογιλά δόντια έχουν σημαντική αποστολή καθώς προετοιμάζουν το έδαφος για την ανατολή των μόνιμων δοντιών. Αντίθετα, τα χαλασμένα δόντια δημιουργούν προβληματικό και ανθυγιεινό περιβάλλον για τα μόνιμα. Επιπλέον, η πρόωρη απόπτωση των νεογιλών δοντιών συνεπάγεται δημιουργία προβλημάτων στη σωστή ανατολή των μόνιμων δοντιών. Μιας και δεν καθοδηγούνται από αυτά, δεν βρίσκουν χώρο να αναπτυχθούν σωστά. Αποτέλεσμα; Στραβώνουν, αναγκάζοντας το παιδί να φορέσει σιδεράκια για να επαναφέρει τα δόντια στη σωστή τους θέση. Παράλληλα, τα νεογιλά δόντια βοηθούν στη σωστή μάσηση της τροφής και στη σωστή ομιλία του παιδιού.

Τρόποι Αντιμετώπισης

  • Στοχεύστε στην πρόληψη εμφάνισης παιδικών στοματικών νόσων, όπως η περιοδοντίτιδα, και ενημερωθείτε για τη σωστή στοματική υγιεινή του παιδιού σας άμεσα.
  • Αποφύγετε να δίνετε στα παιδιά σας αποξηραμένα φρούτα, χυμούς, ζαχαρωτά και άλλες τροφές με μεγάλη περιεκτικότητα σε ζάχαρη. Η ζάχαρη «βοηθά» στη δημιουργία τερηδόνας με καταστρεπτικές συνέπειες για τα παιδικά δοντάκια.
  • Βουρτσίζετε τα δόντια των παιδιών σας, με ειδικές παιδικές οδοντόκρεμες, τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα, πρωί και βράδυ. Ειδικοί, μάλιστα, αναφέρουν πως καλό θα ήταν να βουρτσίζετε εσείς οι ίδιοι τα δόντια των παιδιών σας μέχρι το αργότερο και τα 8 τους χρόνια.
  • Μην αφήνετε το μπιμπερό με γάλα το βράδυ στο μωράκι σας, όταν αυτό κοιμάται, καθώς εκείνη την ώρα δεν εκκρίνεται αρκετό σάλιο για να ξεπλύνει τη στοματική κοιλότητα από τα οξέα.
  • Ο παιδοδοντίατρος είναι εξίσου σημαντικός με κάθε άλλο γιατρό. Επισκεφτείτε τον με την ανατολή των πρώτων νεογιλών δοντιών και προσπαθήστε να τον επισκέπτεστε τουλάχιστον 2 φορές το χρόνο, ανά έξι μήνες.

Μεριμνήστε, φροντίζοντας να επιμορφώσετε το παιδί σας πάνω στη στοματική υγιεινή που πρέπει να ακολουθεί και συμβάλλετε σε ένα όμορφο και υγιές χαμόγελο που θα τους χαρίσει αυτοπεποίθηση για μια ζωή!