Οι βιολογικές θεραπείες έχουν σαν στόχο την ενίσχυση της φυσιολογικής διαδικασίας της επούλωσης με σκοπό την ίαση ή τη βελτίωση του τραυματισμένου ιστού.

Στις θεραπείες αυτές έχει επικεντρωθεί ένα μεγάλο κομμάτι της ορθοπαιδικής έρευνας, κάτι που τις καθιστά το μεγάλο στοίχημα για το μέλλον. Ουσιαστικά, πρόκειται για επαναστατικό τρόπο αντιμετώπισης των τραυματισμών και παθήσεων του μυοσκελετικού, μιας και υπόσχονται την αναβολή ή τουλάχιστον την καθυστέρηση της χειρουργικής αντιμετώπισης.

Οι θεραπείες αυτές χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση των παρακάτω ορθοπαιδικών παθήσεων:
✓ Αρθρίτιδα ισχίου, γόνατος, ώμου, ποδοκνημικής και μικρών αρθρώσεων του χεριού
✓ Κακώσεις ή παθήσεις του αρθρικού χόνδρου – Κακώσεις ή παθήσεις ενδοαρθρικών δομών
✓ Χρόνιες τενοντοπάθειες (στροφικού πετάλου του ώμου, επιγονατιδικού και αχίλλειου τένοντα)
✓ Χρόνιες επικονδυλίτιδες αγκώνα (Tennis elbow ή golfer’s elbow) – Κακώσεις συνδέσμων (πχ. ακρωμιοκλειδικής)
✓ Μυϊκές θλάσεις ή διατάσεις σε αθλητές

Οι παρεμβάσεις αυτές είναι χειρουργικές ή μη και σκοπό έχουν την επούλωση και την αναγέννηση των ιστών: Οι μη επεμβατικές μπορεί να πραγματοποιηθούν στο ιατρείο, με κύριο αντιπρόσωπο την έγχυση αυτόλογων επουλωτικών παραγόντων ή PRP από τα αρχικά των λέξεων Plasma Rich Platelet που σε ακριβή μετάφραση σημαίνει πλάσμα πλούσιο σε αιμοπετάλια.

Στις χειρουργικές συγκαταλέγονται η αυτόλογη μεταμόσχευση χονδροκυττάρων, η χρήση φυσικών πολυμερών, όπως Chitosan και η έγχυση βλαστοκυττάρων (stem cells). Οι παρεμβάσεις αυτές συνδυάζονται με αρθροσκόπηση, μειώνοντας έτσι τη νοσηρότητα σχετικά με την εφαρμογή ανοικτών επεμβάσεων.