Εάν αντιμετωπίζετε οποιοδήποτε από αυτά τα συμπτώματα, σας συνιστούμε να προγραμματίσετε ένα ραντεβού με έναν ειδικό αγγειολόγο για να μάθετε τις επιλογές θεραπείας σας.
Η εμφάνιση κιρσών είναι μία συνηθισμένη κατάσταση που προκαλείται από φλεβική ανεπάρκεια – μία βλάβη των βαλβίδων των φλεβών. Έτσι, σημαντική ποσότητα αίματος αντί να κινείται προς την καρδιά, συγκεντρώνεται στα πόδια. Η χρόνια φλεβική ανεπάρκεια επηρεάζει ένα σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού (στις ΗΠΑ – όπου υπάρχουν λεπτομερή στατιστικά δεδομένα – υπολογίζεται στο 40% του συνολικού πληθυσμού), και συχνά συνοδεύεται από αίσθημα δυσφορίας ή/και πόνου.
Πολλοί άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν ότι ο ερεθισμός ή η ενόχληση που βιώνουν συνδέεται με τους κιρσούς. Εάν έχετε οποιοδήποτε από τα ακόλουθα τέσσερα συμπτώματα, σας συνιστούμε να δείτε άμεσα έναν ειδικό για αποτελεσματική διάγνωση και θεραπεία.
1. Πρήξιμο στα πόδια ή τους αστραγάλους στο τέλος της ημέρας
Είναι φυσιολογικό να έχετε κουρασμένα, βαριά πόδια ή να αισθάνεστε ελαφρύ πόνο στα πόδια σας στο τέλος μιας μακράς ημέρας, ειδικά εάν η εργασία σας ή οι καθημερινές δραστηριότητες σάς αναγκάζουν να στέκεστε για αρκετή ώρα όρθιοι. Ωστόσο, εάν τα πόδια και οι αστράγαλοί σας είναι συχνά διογκωμένοι, ενδεχομένως αυτό να οφείλεται σε συγκέντρωση αίματος στην περιοχή εξαιτίας φλεβικής ανεπάρκειας.
Άλλα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν κράμπες, αίσθημα καψίματος ή έντονο πόνο, σαν σφυριές. Μπορείτε να αντιμετωπίσετε μόνοι σας κάποια από αυτά τα συμπτώματα με φυσική άσκηση, ασκήσεις ανύψωσης του ποδιού ή φορώντας κάλτσες συμπίεσης, αλλά, εφόσον το πρόβλημα παραμένει, θα πρέπει να επισκεφτείτε έναν ειδικό ώστε να έχετε μία έγκυρη διάγνωση και να σας καθοδηγήσει στις ενδεικνυόμενες θεραπείες.
2. Δυσχρωμία στο δέρμα γύρω από τους αστραγάλους
Η φλεβική ανεπάρκεια ενδέχεται να προκαλέσει αυξημένη πίεση στα αιμοφόρα αγγεία, γεγονός που σημαίνει ότι η ροή του αίματος στο δέρμα και τον περιβάλλοντα ιστό μειώνεται. Αυτό με τη σειρά του μπορεί να συνεπάγεται φλεγμονή, ερυθρότητα και ερεθισμό/κνησμό στην περιοχή. Επίσης, το δέρμα μπορεί να γίνει καφέ και τραχύ, συνοδευόμενο από σκλήρυνση της επιδερμίδας ή ανοιχτές πληγές (έλκη).
Εάν παρατηρήσετε κάποιο από αυτά τα συμπτώματα, πιθανότατα να οφείλεται σε κάποιο πρόβλημα στη ροή του αίματος. Για να αποφύγουν τυχόν επιπλοκές, άτομα που εμφανίζουν τα παραπάνω συμπτώματα θα πρέπει να προγραμματίσουν άμεσα ένα ραντεβού με ειδικό αγγειολόγο.
3. Ανοιχτές πληγές (έλκη) κοντά στους αστραγάλους που δεν θεραπεύονται με την πάροδο του χρόνου
Τα φλεβικά έλκη των ποδιών είναι ο πιο συνηθισμένος τύπος δερματικών ελκών, και μπορεί να είναι μια αντιαισθητική και επώδυνη κατάσταση. Το κυριότερο, αποτελούν ένδειξη ότι το αίμα που φτάνει στο δέρμα δεν επαρκεί για να επουλωθούν από μόνα τους τα έλκη. Αυτές οι ανοιχτές πληγές αυξάνουν το ρίσκο κάποιας φλεγμονής του δέρματος (δερματίτιδας) ή ακόμη και μιας επικίνδυνης μόλυνσης.
4. Διογκωμένες φλέβες ή εμφάνιση μαλακής μάζας γύρω από τους γλουτούς ή τα γεννητικά όργανα
Οι κιρσοί εμφανίζονται συχνότερα στα πόδια, μπορεί όμως να εμφανιστούν και σε σημεία όπως η πυελική περιοχή και οι γλουτοί, τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες! Αναμενόμενα, οι έγκυες είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν κιρσούς στην περιοχή των γεννητικών οργάνων, εξαιτίας της πίεσης που ασκείται στην πύελο από το έμβρυο. Η κατάσταση αυτή μπορεί να γίνει ιδιαίτερα δυσάρεστη, με αίσθημα πίεσης, πρήξιμο ή πόνο. Οι κιρσώδεις φλέβες των γεννητικών οργάνων συνήθως εξαφανίζονται μετά τη γέννα, ένας ειδικός, ωστόσο, μπορεί να συμβάλλει στο μετριασμό των συμπτωμάτων σας.
Εάν εντοπίσετε κάποια από αυτά τα συμπτώματα, προγραμματίστε ένα ραντεβού στο Κέντρο μας για να συζητήσουμε τις θεραπευτικές σας επιλογές. Μπορούμε να σας βοηθήσουμε να ανακουφίσετε τον πόνο και την ταλαιπωρία καθώς και να αποτρέψετε τυχόν πιο σοβαρές καταστάσεις που ενδέχεται να προκύψουν.
Στο Κέντρο Φλεβικών Θεραπειών «Vein Therapy» εξειδικευόμαστε στη θεραπεία των φλεβικών παθήσεων, εφαρμόζοντας σύγχρονες θεραπείες που δίνουν λύση, ακόμη και σε επώδυνα και δύσκολα περιστατικά. Γνωρίστε τον έμπειρο αγγειοχειρουργό και διευθυντή του κέντρου, Δρ. Κωνσταντίνο Λαμπίδη.