κυμινο

Λίγα λόγια για το κύμινο

Το κύμινο είναι ένα μπαχαρικό γνωστό για τις θεραπευτικές και τονωτικές του ιδιότητες. Διαθέτει πολύ χαρακτηριστικό και βαρύ άρωμα με επίσης έντονη γεύση. Επιστημονικά είναι γνωστό ως Cuminum cyminum (κούμινον ή κύμινον) και ανήκει στην οικογένεια των σκιαδοφόρων. Είναι φυτό το οποίο έχει διάρκεια ζωής ενός μόνο έτους. Το ύψος του φτάνει τα 30 εκατοστά και τα φύλλα του είναι τριχωτά. Έχει λευκά άνθη και καρπό σε σχήμα δρεπανοειδές που μπορεί να φτάσει τα 5 χιλιοστά. Ανάλογα με την ποικιλία, ο καρπός, έχει είτε πιο ανοιχτό είτε πιο σκούρο καφετί χρώμα. Το κύμινο ευδοκιμεί σε περιοχές με ήπιο κλίμα και εκτάσεις ήπιας γονιμότητας.

Τα οφέλη του κύμινου

Όπως προαναφέρθηκε, πρόκειται για ένα μπαχαρικό με πολλαπλές ιδιότητες. Ωστόσο είναι ιδιαίτερα γνωστό για τη συμβολή του στην απώλεια βάρους. Σύμφωνα με σύγχρονες επιστημονικές έρευνες το κύμινο ενεργεί θετικά στην αποβολή των τοξινών από το σώμα και στη ταχύτερη καύση λίπους. Στα σανσκριτικά, λέγεται “jira” που σημαίνει “αυτό που βοηθάει την πέψη”. Πράγματι το κύμινο ευνοεί την καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Το “θαύμα” όμως του κύμινου δεν σταματάει εκεί. Είναι επίσης πλούσιο σε φυτοστερόλες, χημικές ουσίες των φυτών που είναι γνωστό ότι αναστέλλουν την απορρόφηση της χοληστερόλης στο σώμα. Επιπλέον έχει ισχυρή διουρητική δράση και λειτουργεί ως φυσικό καθαρτικό.  Πολλές γυναίκες το προτιμούν κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρήσεως καθώς  έχει σπασμολυτική δράση. Ανακουφίζει από συσπάσεις στη κοιλία σε περίπτωση δυσμηνόρροιας. Επίσης λόγω της σπασμολυτικής δράσης του, προτιμάται και για πόνους κολικού ή οποιοδήποτε είδους σπασμού στη περιοχή του στομάχου. Το αιθέριο έλαιο του ανακουφίζει από τα αέρια του στομάχου. Τέλος συμβάλλει στην τόνωση της καρδιάς και στη μείωση της ταχυπαλμίας.

Πώς μπορείτε να καταναλώσετε το κύμινο

Αφέψημα

Βράζουμε 1 κ.γ σπόρους μέσα σε νερό για 2-3 λεπτά. Αφού σβήσουμε τη φωτιά, το αφήνουμε σκεπασμένο για 10 λεπτά ακόμη μέχρι το νερό να μείνει μισό.

Έγχυμα

Μουλιάζουμε τους σπόρους για δέκα περίπου λεπτά σε βραστό νερό.

Διάλυμα

Διαλύουμε ένα τέταρτο του κουταλιού του γλυκού σκόνη κύμινου σε λίγο νερό.