Έχετε βιώσει ποτέ κάθε φορά που που προσπαθείτε να χάσετε κιλά το συναίσθημα του κοινωνικού αποκλεισμού όσον αφορά τις τροφές;

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί ό,τι τρόφιμο μας αρέσει είναι και απαγορευμένο;

Γιατί άραγε συμβαίνουν αυτά και κάνουν πιο δύσκολη την προσπάθεια για απώλεια βάρους;

Με βάση τους παθολογικούς μηχανισμούς πυροδότησης της παχυσαρκίας και αφού οι μελετητές πρώτα ανακάλυψαν ότι το σπλαχνικό λίπος ευθύνεται για την σύνθεση και παραγωγή πλήθους ορμονών-όπως π.χ. το νευροπεπτίδιο Υ που ευθύνεται για την αυξημένη όρεξη-έπρεπε να διερευνηθεί και ο τρόπος που ο εγκέφαλος συμμετέχει λειτουργικά (υποδοχείς όρεξης) αλλά και συναισθηματικά στην διαδικασία του ελέγχου βάρους.

Με το πέρασμα των χρόνων αφού αποκρυπτογραφήθηκε πλήρως η λειτουργική εγκεφαλική συμμετοχή στον έλεγχο βάρους, αφού χαρτογραφήθηκαν οι υποδοχείς όρεξης, πλέον υπάρχουν στην ιατρική φαρέτρα, τα φάρμακα που δρουν ως αναστολείς των υποδοχέων αυτών.

Παρόλα αυτά εξακολουθούσε να μένει ένα αλλά…

Το μελαγχολικό προσωπείο-του παχύσαρκου υπό αγωγή-με την παράδοξη επιθυμία για τροφές που κανονικά δεν προτιμούσε και η εμμονή του να αναπολεί γεύσεις, οδήγησαν τους μελετητές να εστιάσουν στον τρόπο αντίληψης της αποτύπωσης του ερεθίσματος του γευστικού κάλυκα στον εγκέφαλο.

 Πρόσφατα λοιπόν,  μελετητές του Πανεπιστημίου του Τορόντο ανακάλυψαν και απέδειξαν ότι η προτίμησή μας σε συγκεκριμένες τροφές είναι κατά το 50% ψευδείς. ‘Η αν προτιμάτε είναι αληθινές κατά το ήμισυ.

Αυτό οφείλεται σε μια διαδικασία που λέγεται ψυχοσωματικό γευστικό εντύπωμα!

Αν πάρουμε για παράδειγμα την λατρεμένη σε όλους σοκολάτα, οι μελετητές απέδειξαν ότι λόγω της πρώιμης επαφής μας με την γεύση της (το 80% των ανθρώπων έρχεται σε επαφή με το τρόφιμο πριν την ηλικία των 2 ετών), η… εξαιρετική πρώτη γευστική εντύπωση παραμένει ως πληροφορία καταγεγραμμένη στον εγκέφαλο για όλη μας την ζωή.

 ‘Ετσι άθελα μας κάθε φορά που ερχόμαστε σε επαφή με την σοκολάτα, τότε ο εγκέφαλος ενεργοποιεί εκείνη την πρώτη αίσθηση ευφορίας και γευστικής απόλαυσης η οποία και  καταλαμβάνει περίπου το 50% της απόλαυσης στο τωρινό ερέθισμα της επαφής μας με την σοκολάτα.

Άρα το 50% της απόλαυσης δεν είναι αληθές, είναι απλά μια μνήμη!

Αυτό εξηγεί και το γεγονός ότι ενώ η διαστρωμάτωση της ποιότητας της γεύσης της σοκολάτας είναι χαώδης, εν τούτοις, οι υποστηρικτές της μένουν πιστοί στην αίσθηση της σοκολάτας γενικώς κα όχι μόνο σε μια συγκεκριμένη ποικιλία.

Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με την γεύση του κρέατος, των υδατανθράκων και γενικά όλων των κατηγοριών.

Οι μελετητές εικάζουν χωρίς να έχουν καταλήξει ακόμα, ότι με τον ίδιο τρόπο λειτουργεί το εντύπωμα και στις τροφές που μας φέρνουν αποστροφή.

Δεν φταίτε λοιπόν εσείς που λαχταράτε τα απαγορευμένα. Είναι η ανθρώπινη φύση μας που το κάνει αυτό, είναι τα παιχνίδια του μυαλού μας!