Υστερεκτομή
Υστερεκτομή

Υστερεκτομή ονομάζεται η χειρουργική αφαίρεση της μήτρας. Η επιλογή αφαίρεσης όλης της μήτρας ή μέρος αυτής εξαρτάται αποκλειστικά από την αιτία πρόκλησης της υστερεκτομής. Για την ακρίβεια, ενδέχεται ο γιατρός να αφαιρέσει μέρος από τις σάλπιγγες ή τις ωοθήκες. Σημειώνεται ότι μετά από μια υστερεκτομή, η γυναίκα παύει να έχει έμμηνο ρύση και -κατ’ επέκταση- δε μπορεί να γονιμοποιήσει.

Πότε απαιτείται η μέθοδος της υστερεκτομής;

Η υστερεκτομή  είναι αναγκαία στις παρακάτω περιπτώσεις:

  • Ινομυώματα της μήτρας:

Τα ινομυώματα είναι μη καρκινικοί όγκοι στα τοιχώματα της μήτρας που προκαλούν πόνο ή έντονη αιμορραγία στις περισσότερες γυναίκες.

  • Έντονη ή ασυνήθιστη αιμορραγία

Όταν σημειώνονται αλλαγές στα επίπεδα ορμονών, μπορούν να δημιουργηθούν μολύνσεις, καρκίνος ή ινομυώματα που με τη σειρά τους μπορεί να προκαλέσουν συνεχόμενες αιμορραγίες.

  • Πρόπτωση μήτρας

Η πρόπτωση της μήτρας συμβαίνει όταν η μήτρα «κατεβαίνει» από το φυσιολογικό μέρος στο οποίο βρίσκεται προς την περιοχή του κόλπου. Είναι συνηθισμένο φαινόμενο σε γυναίκες που έχουν πραγματοποιήσει αρκετές γέννες αλλά μπορεί επίσης να συμβεί και μετά την εμμηνόπαυση ή και λόγω παχυσαρκίας.

Η ενδομητρίωση συμβαίνει όταν ο ενδομήτριος ιστός που φυσιολογικά περιβάλλει τη μήτρα μεγαλώνει έξω από τη μήτρα και πάνω στις ωοθήκες. Για περισσότερες πληροφορίες για την ενδομητρίωση πατήστε εδώ.

  • Αδενομύωση

Κατά την αδενομύωση, τμήμα του ενδομήτριου ιστού, του χιτώνα που φυσιολογικά καλύπτει το εσωτερικό της μήτρας, διεισδύει και μεγαλώνει μέσα στο μυϊκό τοίχωμα της μήτρας. Τα τοιχώματα της μήτρας γίνονται με αυτόν τον τρόπο πιο συμπαγή, προκαλώντας έντονους πόνους και αιμορραγία.

  • Καρκίνος της μήτρας, των ωοθηκών ή του ενδομητρίου

Η υστερεκτομή είναι ίσως η καλύτερη επιλογή που έχετε όταν αντιμετωπίζετε κάποιον από αυτούς τους τύπους καρκίνων (π.χ. καρκίνος του τραχήλου της μήτρας). Άλλες θεραπείες μπορεί να είναι η χημειοθεραπεία ή η ακτινοθεραπεία. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας σχετικά με τον τύπο του καρκίνου και πόσο έχει προχωρήσει.

 

Τα είδη της υστερεκτομής διακρίνονται στις εξής κατηγορίες:

  • Ολική Υστερεκτομή
  • Μερική Υστερεκτομή
  • Ριζική Υστερεκτομή