επιπεφυκίτιδα
επιπεφυκίτιδα

Η επιπεφυκίτιδα είναι ουσιαστικά μία φλεγμονή της διάφανης μεμβράνης (η οποία ονομάζεται επιπεφυκότα) που καλύπτει την εσωτερική επιφάνεια των βλεφάρων και του ματιού μέχρι τα όρια του κερατοειδούς χιτώνα.

Το κύριο ενοχλητικό γνώρισμα της είναι το κοκκίνισμα του ματιού, το οποίο συχνά εξελίσσεται σε επίπονο πρήξιμο. Ανάλογα με τη διάρκεια της φλεγμονής, η επιπεφυκίτιδα διακρίνεται σε χρόνια και οξεία .

Πολλές φορές, παράλληλα με την προσβολή του επιπεφυκότα, προσβάλλεται και ο κερατοειδής με αποτέλεσμα να έχουμε την λεγόμενη κερατοεπιπεφυκίτιδα.

Ποια είναι τα αίτια της επιπεφυκίτιδας;
 1. Βακτηριακή ή ιογενή λοίμωξη
 2. Αλλεργική αντίδραση (πχ η γύρη των λουλουδιών/ το χόρτο)
 3. Ερεθισμός από την ατμόσφαιρα (όπως ο καπνός ή το καυσαέριο).

Με ποιον τρόπο προλαμβάνουμε την επιπεφυκίτιδα;

Κάτι που πρέπει να γνωρίζουμε σχεδόν όλοι είναι ότι η ιογενής και η βακτηριακή επιπεφυκίτιδα εξαπλώνεται εύκολα και γρήγορα. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να εφαρμόζουμε σωστή υγιεινή στην καθημερινότητά μας προκειμένου να εμποδίσουμε την εξάπλωσή τους.

Παρακάτω ακολουθούν οι 8 συμβουλές που πρέπει να ακολουθούν όλοι όσοι έχουν επιπεφυκίτιδα:

 1. Μην αγγίζετε τα χέρια σας στα μάτια σας. Η επιπεφυκίτιδα οφείλεται σε βακτήριο ή σε ιό. Όχι μόνο μπορεί να μεταφερθεί εύκολα από το ένα μάτι στο άλλο, αλλά και από το ένα παιδί στο άλλο μέσω των βρόμικων χεριών.
 2. Τακτικό πλύσιμο των χεριών.
 3. Αλλάζετε τις πετσέτες που χρησιμοποιείτε σε καθημερινή βάση.
 4. Αλλάζετε μαξιλαροθήκη κάθε βράδυ. Πλένετε τα σεντόνια και τις μαξιλαροθήκες με ζεστό νερό προκειμένου να φύγουν τα μικρόβια Ιδανικά, σιδερώστε τα προκειμένου να αποστειρωθούν από τυχόν μικροοργανισμούς που δεν χάθηκαν με το πλύσιμο .
 5. Πετάξτε τα καλλυντικά των ματιών, ιδιαίτερα τις μάσκαρες.
 6. Μη χρησιμοποιείτε/ δανείζεστε τα καλλυντικά άλλων ατόμων.
 7. Μη χρησιμοποιείτε πετσέτες, μαξιλαροθήκες, χαρτομάντιλα, ποτήρια ή μαχαιροπίρουνα από κοινού με άλλο άτομο.
 8. Πετάξτε χρησιμοποιημένα χαρτομάντιλα που τυχαίνει να έχετε φυλάξει σε κάποια τσάντα ή τσέπη.