Ο βραχύς χαλινός είναι μια πάθηση του πέους κατά την οποία ο χαλινός (γνωστό και ως «πετσάκι») είναι πιο κοντός (βραχύς) από το φυσιολογικό.

Ως αποτέλεσμα, η βάλανος έλκεται προς τα εμπρός κατά τη στύση και δεν μπορεί να αποκαλυφθεί πλήρως.

Πρόκειται για ένα εκ γενετής πρόβλημα, το οποίο συνήθως γίνεται αντιληπτό από τον ασθενή με την έναρξη των σεξουαλικών επαφών, οπότε και εμφανίζονται συμπτώματα που προκαλούν πόνο και δυσκολίες στον ασθενή.

Για τη διάγνωση της πάθησης, πρέπει να γίνει κλινική εξέταση από ειδικό ουρολόγο-ανδρολόγο.

Ποια είναι τα συμπτώματα του βραχύ χαλινού;

Βασικό σύμπτωμα της της πάθησης είναι η δυσκολία στην αποκάλυψη της βαλάνου.

Επίσης, ο ασθενής με βραχύ χαλινό μπορεί να είναι επιρρεπής σε λοιμώξεις, καθώς η υγιεινή της περιοχής καθίσταται δύσκολη.

Επιπλέον, είναι συχνό φαινόμενο να εμφανίζει ευαισθησία στη βάλανο λόγω της μη αποκάλυψή της.

Όσον αφορά τη σεξουαλική επαφή, ο άνδρας αντιμετωπίζει προβλήματα με τη στύση του, η οποία του προκαλεί έντονο πόνο και ορισμένες φορές ευθύνεται για πρόωρη εκσπερμάτιση.

Ακόμη, είναι πιθανό ο ασθενής να παρουσιάσει έντονη αιμορραγία λόγω πρόκλησης μερικής ή πλήρης ρήξης του χαλινού.

Θεραπεία Βραχύ Χαλινού με Laser

Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, για τη θεραπεία του βραχύ χαλινού προτιμάται η χειρουργική θεραπεία με laser, η οποία έχει πολλά οφέλη για τον ασθενή.

Πιο συγκεκριμένα, η επέμβαση διαρκεί περίπου μόλις 15 λεπτά και ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι του ακόμα και την ίδια μέρα της επέμβασης.

Επιπλέον, πρόκειται για μια εύκολη και ανώδυνη επέμβαση που απαλλάσσει τον ασθενή από τον μετεγχειρητικό πόνο που θα είχε με άλλες μεθόδους. Με τον τρόπο αυτόν, μπορεί μάλιστα να επιστρέψει άμεσα στις δραστηριότητές του, ενώ η επούλωση του τραύματος και των ραμμάτων πραγματοποιείται σε διάστημα περίπου 2 εβδομάδων.

Αναφορικά με τη σεξουαλική επαφή, ο ασθενής θα πρέπει να απέχει τελείως μέχρι την πλήρη επούλωση του τραύματος, ώστε να αποφευχθεί πιθανή αιμορραγία.

Ο Δρ. Αλέξανδρος Λέκκας είναι εξειδικευμένος Χειρουργός Ουρολόγος – Ανδρολόγος και αντιμετωπίζει με επιτυχία και με τις πιο σύγχρονες μεθόδους παθήσεις βραχύ χαλινού.